Neil Gaiman je književni genij. Ne znam tko bi se uopće usudio tvrditi drugačije. Autor je brojnih književnih djela i oblika – kratkih priča, romana, stripova, grafičkih romana, novela, radio drama i scenarija za film.

The Sandman

Njegov opus uključuje djela “The Sandman”, “Stardust”, “American Gods”, “Coraline” i “The Graveyard Book”. Osvojio je nebrojeno mnogo književnih nagrada: Hugo, Nebula i nagradu Bram Stoker. Prvi je autor koji je nagrađen s Newbery i Carnegie odlikovanjem za isti rad – “The Graveyard Book”. Prije deset godina je njegova “The Ocean at the End of the Lane” izabrana knjigom godine i tim povodom je nagrađena s priznanjem British National Book Award. Kasnije je djelo postavljeno na pozornicu Royal National Theatre u Londonu. Časopis The Independent je predstavu opisao kao “kazalište u svom najboljem izdanju.”

Tako da ne bi smjelo čuditi kada sve što Gaiman napravi, objavi ili najavi obožavatelji diljem svijeta dočekuju s velikim uzbuđenjem i ushitom. Tako je prije dva dana njegova objava na Instagram profilu o nastavku “The Sandmana” na Netflixu uzrokovala valove oduševljenja. Prije trideset godine, do 1993. godine, Neil Gaiman je zadivio stotine tisuća čitatelja svojim pričama o Sandmanu. Njegovo miješanje mitologije i bajke, u kombinaciji s briljantno karakteriziranim likovima, privuklo je publiku do koje je malo koji drugi pisac došao. I privlačnost njegovih djela, posebno “The Sandman” priče do danas nije nimalo oslabjela, naprotiv. Sada znamo – Sandman se službeno vraća, s novim epizodama i pričama koje treba adaptirati. Osim pisane potvrde Neila Gaimana, autor je otkrio i teaser koji prikazuje Morpheusov Helm of Dreams i, očito, obilje pijeska.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neil Gaiman (@neilhimself)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neil Gaiman (@neilhimself)

Fotografije: stillovi iz serije “The Sandman”