Krajem travnja počela se prikazivati serija “The Mosquito Coast”, remake filma iz 1986., s Justinom Therouxom u glavnoj ulozi. U filmu naslovne uloge imaju Harrison Ford, Helen Mirren i River Phoenix, dok u seriji, uz Justina Therouxa, glume Melissa George i Logan Polish. I film i serija donose priču o muškarcu koji s obitelji bježi u Latinsku Ameriku kako bi izgradio novi život, svojevrsnu utopiju. Film i serija snimljeni su prema istoimenom romanu autora Paula Therouxa, ujaka Justina Therouxa

Roman je objavljen 1981. godine i odmah je pomeo sve književne top liste i nagrade; James Tait Black Memorial Prize i Yorkshire Post Novel of the Year. Često su publika i kritika tumačili roman kao priču koju je Paul napisao prema svojem životu, no on je to više puta javno porekao. Priča je u romanu ispričana kroz oči četrnaestogodišnjaka i kako on vidi očevu zasićenost konzumerizmom, kritičan odnos prema edukaciji i kulturi SAD-a tog doba. Njegov otac je Allie Fox; izumitelj, radikalnih uvjerenja, koji je zajedno s obitelji u bijegu od američke vlade.

Knjiga je odlično primljena; kritičar The New York Timesa, Thomas R. Edwards napisao je: “It is, characteristically, a fine entertainment, a gripping adventure story, a remarkable comic portrait of minds and cultures at cross-purposes…This excellent story, is an impressively serious act of imagination.” Ako je niste čitali, knjigu možete naručiti online.

Sličnosti i razlike s knjigom “The Mosquito Coast”

No, da se vratimo na seriju. Vani su tri episode, cijela sezona imat će sedam epizoda, što je zanimljivo s obzirom na to da je roman podijeljen na pet jasno odvojenih dijelova. Vidjet ćemo još kako su autori serije povezali radnju… Nakon prve tri epizode moram primijetiti da mi se čini da će serija teško zadovoljiti najširu publiku. Ponekad djeluje kao metafora za doba koje upravo proživljavamo, s primjesama sekte. Možda malo previše neizvjesnosti i negativnosti i u ovom svijetu tv eskapizma. Theroux je zajedno s kreatorima serije Neilom Crossom i Tomom Bissellom priču romana malo “napuhao”. Do u detalja dobivamo uvid u odnose Allie i supruge mu Margot, njihovog sina tinejdžera Charlieja i starije kćeri Dine. Ona prilično brzo postaje gravitacijski centar serije, što u knjizi nije slučaj. Jako brzo se postavlja pitanje (gledatelja?) koliko dugo obitelj Fox može nastaviti ovako utopistički živjeti.

Metafora doba u kojem živimo?

No, o čemu se zapravo radi? Allie je učinio nešto grozno prije mnogo vremena, toliko grozno da čak djeca ne znaju detalje. Allie je stvorio svijet u kojemu sve informacije do obitelji, djece, dolaze od njega. On je otac, bog, crkva i izvor svih informacija. Zahtjeva i dobiva pažnju, obožavanje, čak i kada impulzivno daje otkaz u korporaciji jer njegov menadžer ne želi potrošiti sredstva na dozvole za aparat za led, koji je on dizajnirao.

Serija prati i poštuje emocije i duh romana, no ne slijedi radnju priče do “u slovo”. Allie me u seriji podsjeća (možda zbog Justinove interpretacije koja podsjeća na onu Marlona Branda) na Kurtza iz Apokalipse danas; vladar svojeg samostvorenog kraljevstva, koji ustraje i ne daje ljudima oko sebe izbora, a niti za pravo. Allie, bijelac, suprug, otac, markantan muškarac, “rođeni vođa”, predstavlja se takvim, uvjeren je da je takav i da ga svi takvim trebaju vidjeti, bezrezervno vjerovati mu i slijediti ga, čak kada njegovi izbori i odluke vode u propast. Što je najgore, on zapravo sve svoje odluke donosi iz (njemu prvenstveno) ispravnog mjesta. On je uvjeren da je ispravan čovjek. To je jednostavno prirodan tijek stvari, rizik koji ide uz njegovu odvažnost, prije nego da se radi o lošem planu, krivim potezima i odlukam. On za svoje postupke ne snosi odgovornost. No, zapravo ne znam(o) uvijek zašto likovi donose određene odluke “u trenutku”, posebno u onima od životne važnosti.

Ovdje se radi o obitelji koja se drži zajedno i ponaša kao jedno bez obzira slijedili li slijepo Allija ili ipak ima zrnce sumnje u neke njegove odluke. Zanimljivo je kako su svi autori postavili pitanje jesu li oni odani jedni drugima, ili jednostavno – indoktrinirani? Knjiga, film ili serija? Sve navedeno. Naravno, mnogi će reći da je knjiga bolja od serije i filma, no zanimljiv je način razvoja radnje i likova u svakom od ova tri medija.

Sve Tenine kolumne možete pronaći i na adresi platforme R+