Anti-age industrija danas je teška milijarde i milijarde dolara, a da ovaj beauty segment buja i ne pokazuje znakove posustanja dokazuju nam i službeni podaci. Euromonitor International objavio je da je tržište anti-age proizvoda poraslo s 3,9 milijardi dolara u 2016. godini na 4,9 milijardi dolara u 2021. godini, i to samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Globalno tržište proizvoda protiv starenja kože poraslo je s 25 milijardi dolara na gotovo 37 milijardi dolara tijekom istog razdoblja. Podaci govore da smo sve više opsjednuti zadržavanjem svoje mladolikosti i da su anti-age proizvodi oni koji nam se najlakše mogu prodati. Pa ipak, jedan brend odlučio je tome stati na kraj i na vlastitom primjeru promijeniti paradigmu. The Body Shop je ovih dana obznanio kako više neće koristiti uobičajenu anti-age terminologiju za marketing i prodaju svojih proizvoda za njegu, jer smatra promicanje borbe protiv starenja kože štetnim brendiranjem. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Body Shop Official (@thebodyshop)

Koliko su se stvari promijenile u svega nekoliko godina – ili u jedno desetljeće – najbolje otkriva podatak da ciljana dob za oglašavanje anti-age proizvoda u današnje vrijeme počinje sa 25 godina. Nekoć žene nisu ni pomišljale na korištenje anti-age proizvoda u toliko ranoj dobi, no danas im se oni nude pod egidom “prevencije”. Jednom kada se zakačimo na ideju proizvoda koji su nam nužno potrebni kako bismo barem donekle zaustavili prirodan proces starenja kože, postajemo kupci za cijeli život i nastavljamo biti u stalnoj potrazi za tim svetim gralom mladolikosti.

The Body Shop je odlučio preokrenuti ovu paradigmu, barem u svom slučaju, no potencijalno isto tako potaknuti i druge brendove oko sebe da nešto promijene. Laura Kern, globalna direktorica razvoja brenda u The Body Shopu otkrila je ovih dana kako pokušava promijeniti narativ o proizvodima protiv starenja kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Body Shop Official (@thebodyshop)

“Drops of Youth jedna je od najprodavanijih linija za njegu kože The Body Shopa. Njezin je serum najprodavaniji proizvod općenito, s jednom bočicom koja se proda svakih 20 sekundi diljem svijeta. Ali sada se mijenja u Edelweiss kao dio zajedničkog nastojanja tvrtke da se udalji od štetnog brendiranja koje promiče pojam “protiv starenja”, izjavila je za medije i nastavila: “Stvarno smo željeli zauzeti snažan stav koji je u suprotnosti s onim što je norma unutar industrije ljepote, jer kao veliki, globalni brend imamo odgovornost učiniti to za naše kupce”.

Laura je pojasnila da se kulturno mijenjaju načini na koje robne marke plasiraju proizvode, kao i rješenja vezana uz starenje žena. The Body Shop se već prošle godine počeo baviti normama ljepote i lansirao kampanju “Ljubav prema sebi”, kako bi postigao to da se žene osjećaju dobro u svojoj koži i u beauty industriji koja ih nerijetko potiče da teže idealima i utječe na to da se promatraju na negativan način.

Temelj za njihovu kampanju “Ljubav prema sebi” bilo je provedeno istraživanje koje je otkrilo da žene smatraju kako industrija ljepote ima negativan utjecaj na njihovu percepciju vlastite vrijednosti, a to su uglavnom pripisivale retuširanju vizuala i nerealnim obećanjima kod proizvoda.

“Ovo je doista bio katalizator koji nas je potaknuo da pogledamo naš portfelj i vidimo gdje možemo poboljšati kreativu i jezik – ne samo vizualima koje objavljujemo, već i što naši proizvodi rade i kako se zovu”, zaključila je Laura Kern.

Revizija asortimana Drops of Youth koji će se sada zvati Edelweiss odvija se na dva fronta, pa je prvi promjena formulacija, a drugi je promjena komunikacijske strategije. U proizvodima je poduplana količina runolista koji je glavni sastojak s jakim antioksidativnim svojstvima, proizvodi sadrže još više sastojaka prirodnog porijekla (njih 90%), pakiranja su održivija i linija je certificirana za vegane.

Foto: The Body Shop