I ptice na grani znaju da savršena veza ne postoji. Barem ne onako savršena kako smo naučeni u djetinjstvu, zahvaljujući bajkama i onoj “i živjeli su sretno do kraja života”.

Iako to zvuči epski, u tom razdoblju “do kraja života” svaki par susreće se s izazovima u vezi. Ponekad su to one male nesuglasice oko čarapa na podu, a ponekad se radi o ozbiljnim svađama o vrijednostima koje život znače.

A kako proći kroz te izazove? Nažalost, ne postoji univerzalna formula, no, jedna poznata terapeutkinja uočila je obrazac koji se ponavlja kod parova koji su godinama u sretnoj vezi.

Nicole LePera, autorica knjiga “How to be the love you seek” i “How to meet yourself”, na Instagramu poznatija i po profilu @the.holistic.psychologist na kojemu broji više od osam milijuna pratitelja nedavno je podijelila kojih to sedam karakteristika primjećuje kod parova koji su godinama u uspješnoj vezi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lewis Howes (@lewishowes)

7 obrazaca sretnih parova

  1. Bili su prijatelji

Iskreno su uživali provodeći vrijeme zajedno. Bili su sretni što se mogu vratiti kući jedno drugome i ispričati kako im je bio dan. Voljeli su raditi male stvari zajedno. Prijateljstvo je bilo temelj njihovog odnosa.

  1. Prošli su kroz zaista teška vremena:

Svi su prošli kroz zaista teška razdoblja gdje su bili na raskrižju i čak su imali sumnje. No, odlučili su ostati zajedno i raditi na tome. To je uspostavilo povjerenje.

  1. Prihvaćali su šale na račun svojih “čudnih” navika i osobnosti:

Cijenili su i priznavali sve one male “čudne” navike jedno kod drugog. Čak i ako su ponekad bile iritantne, nisu se pretjerano kritizirali.

  1. Dopustili su jedno drugome da budu ono što jesu:

Postojala je osnovna razina poštovanja i divljenja jedno prema drugome umjesto želje za mijenjanjem. Ta sloboda istaknula je najbolje svakoga od njih.

  1. Svađali su se:

Išli su jedno drugom na živce, svađali se i ponekad bili frustrirani jedno s drugim. Ali znali su kako se nositi s konfliktima, oporaviti se i krenuti dalje.

  1. Vodili su teške razgovore:

Redovito su komunicirali i bili otvoreni prema perspektivi drugoga. Nisu se nosili s problemima izbjegavajući ili negirajući ih. Emocionalna regulacija bila je prisutna, pa su razgovori rijetko eskalirali.

  1. Imali su granice s obitelji:

Stavljali su svoj odnos na prvo mjesto i imali jasne granice s obitelji. Nisu im se žalili na probleme niti donosili odluke temeljene na onome što su obitelji željele. Činili su ono što je bilo najbolje za njihov partnerski odnos, zajedno.