Smješten unutar Toyosu područja u Tokiju, teamLab Planets Tokyo je digitalni muzej u kojem publika može uroniti cijelim svojim tijelom u kolosalna i interaktivna umjetnička djela. Samo ova činjenica je dovoljno intrigantna i poticaj za put u Tokio. Posebno ako ste pasionirani ljubitelj digitalne, rubne i interaktivne umjetnosti.

teamLab Planets TOKYO

Prvi ovakve vrste, ovaj muzej omogućuje posjetiteljima da hodaju po vodi, postanu jedno s cvijećem i urone u više nadrealnih prostora koji spajaju umjetnost, tehnologiju i prirodni svijet. Od svog otvaranja u srpnju 2018., muzej je uspješno djelovao i poslovao te ostavio utisak tijekom pandemije u 2020., a posebno se sada ističe na umjetničkoj sceni s dva velika umjetnička djela u vrtnom dijelu muzeja.

Vrt, jedan od najnovijih dodataka muzeju, uključuje dva velika umjetnička djela, sami vrt s više od 13 000 živih orhideja i nadrealnu umjetničku sobu s oblicima razasutim po prostoru obraslom pravom mahovinom. Ovaj novi umjetnički prostori viđen je do sada samo u prostoru teamLab Planets. Prostor i projekt istražuje čovjekov odnos s prirodom i svijetom putem digitalne tehnologije. Ugrađujući prirodno svjetlo u prostore, radovi prikazuju različite svoje aspekte tijekom dana i nakon zalaska sunca.

Uranjanjem cijelog svojeg tijela u ova monumentalna umjetnička djela, nestaje granica između tijela i umjetničkog djela. Osoba, čovjek, sve oko njega i muzejski, umjetnički svijet postaju jedno, stvarajući novi odnos bez granica između svjetova.

Unutar svoje vodene površine, teamLab Planets Tokyo sada prikazuje “Matter is Void – Fire”, teamLabovu prvu NFT seriju od sedam umjetničkih djela. Projekt je predstavljen u prosincu 2022. uz frazu “PAPER BURNS AS I WRITE” suvremene glazbenice, producentice i umjetnice Grimesa. Instalacija je nedavno prikazana i na Times Squareu u New Yorku. Posjetitelji digitalnog muzeja imaju priliku doživjeti impresivan prostor dok hodaju kroz vodu ovog jedinstvenog vizualnog projekta.

Javni dio muzeja, “Universe of Fire Particles from the Sky” javno je umjetničko djelo koje prikazuje plamen. Plamenovi su fenomen svjetlosti i topline koji nastaju izgaranjem, a u radu su izraženi kao skup linija iscrtanih u odnosu na protok plina koji izgara. Rad je izložen na otvorenom i može ga pogledati svatko, čak i ako ne ulazi u muzej. Ovim potezom je dio postava dostupan svima, cijeloj javnosti, slučajnim prolaznicima. I na taj način u potpunosti se briše granica između umjetnosti i svega što ju okružuje.

Fotografije: planets.teamlab.art