
Miris jabuka, cimeta i maslaca jedan je od onih koji trenutačno stvaraju osjećaj doma, a tart s jabukama spada među gastro klasike koji uvijek rado pripremamo!
Za razliku od klasične pite, tart je jednostavniji, tanji i hrskaviji desert koji naglasak stavlja upravo na jabuke, odnosno njihovu svježinu, sočnost i blagu slatkoću. Ne zahtijeva puno sastojaka ni vremena, ali traži malo pažnje pri pripremi. Rezultat je skladan spoj prhkog tijesta i mekanih jabuka, uz onaj poznati miris koji se širi domom čim se izvadi iz pećnice.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1–2 žlice hladne vode (po potrebi)
Za nadjev:
- 4–5 jabuka (najbolje kombinacija kiselih i slatkih)
- 50 g maslaca
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica vanilin šećera
- sok od pola limuna
Za posip:
- malo meda ili džema od marelice
- bademi ili nasjeckani orasi

Priprema
Prhko tijesto
- U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i po potrebi malo vode da se tijesto poveže.
- Oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta da odmori.
Jabuke i nadjev
- Jabuke ogulite, odstranite koštice i narežite na tanke ploške.
- U tavi otopite maslac, dodajte šećer, cimet, muškatni oraščić i vanilin šećer pa kratko propirjajte jabuke – samo nekoliko minuta, dok ne postanu blago mekane, ali da zadrže oblik. Na kraju dodajte limunov sok i maknite s vatre.
Oblikovanje tarta
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i položite ga u kalup za tart (promjera oko 26 cm). Višak tijesta odrežite, a dno lagano izbodite vilicom. Po želji ga možete kratko prepeći 10 minuta na 180 °C da ostane hrskavo.
- Zatim rasporedite jabuke po tijestu; možete ih slagati koncentrično u krugove za dekorativniji izgled ili jednostavno posložiti po želji. Po vrhu rasporedite preostali sok i maslac iz tave.
- Tart pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a jabuke ne postanu mekane i blago karamelizirane.
- Dok je tart još topao, premažite površinu tankim slojem zagrijanog džema ili meda, a po želji pospite sjeckanim orasima ili bademima.
- Najbolje ga je poslužiti još mlakog, uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu grčkog jogurta ili malo šlaga.
Foto: Pexels





