Miris jabuka, cimeta i maslaca jedan je od onih koji trenutačno stvaraju osjećaj doma, a tart s jabukama spada među gastro klasike koji uvijek rado pripremamo!

Za razliku od klasične pite, tart je jednostavniji, tanji i hrskaviji desert koji naglasak stavlja upravo na jabuke, odnosno njihovu svježinu, sočnost i blagu slatkoću. Ne zahtijeva puno sastojaka ni vremena, ali traži malo pažnje pri pripremi. Rezultat je skladan spoj prhkog tijesta i mekanih jabuka, uz onaj poznati miris koji se širi domom čim se izvadi iz pećnice.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1–2 žlice hladne vode (po potrebi)

Za nadjev:

  • 4–5 jabuka (najbolje kombinacija kiselih i slatkih)
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 žličica vanilin šećera
  • sok od pola limuna

Za posip:

  • malo meda ili džema od marelice
  • bademi ili nasjeckani orasi

Priprema

Prhko tijesto


  1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i po potrebi malo vode da se tijesto poveže.
  2. Oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta da odmori.

Jabuke i nadjev

  1. Jabuke ogulite, odstranite koštice i narežite na tanke ploške.
  2. U tavi otopite maslac, dodajte šećer, cimet, muškatni oraščić i vanilin šećer pa kratko propirjajte jabuke – samo nekoliko minuta, dok ne postanu blago mekane, ali da zadrže oblik. Na kraju dodajte limunov sok i maknite s vatre.

Oblikovanje tarta

  1. Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i položite ga u kalup za tart (promjera oko 26 cm). Višak tijesta odrežite, a dno lagano izbodite vilicom. Po želji ga možete kratko prepeći 10 minuta na 180 °C da ostane hrskavo.
  2. Zatim rasporedite jabuke po tijestu; možete ih slagati koncentrično u krugove za dekorativniji izgled ili jednostavno posložiti po želji. Po vrhu rasporedite preostali sok i maslac iz tave.
  3. Tart pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a jabuke ne postanu mekane i blago karamelizirane.
  4. Dok je tart još topao, premažite površinu tankim slojem zagrijanog džema ili meda, a po želji pospite sjeckanim orasima ili bademima.
  5. Najbolje ga je poslužiti još mlakog, uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu grčkog jogurta ili malo šlaga.

Foto: Pexels