“Tajni život duše” knjiga je koju bi svatko morao pročitati, bez obzira misli li da treba ili ne. Napisala ju je njemačka psihoterapeutkinja i spisateljica Sabine Wery von Limont.

Ona piše laganim publicističkim stilom, piše pitko jer  ipak; djelo se bavi temom duše kao nevidljivim organom koji upravlja čovjekovim ponašanjem i cjelokupnim unutarnjim životom, a to bi svi trebali razumjeti. Autorica, ističući razvoj ličnosti praćen strahovima, depresijom i traumama, kroz knjigu progovara o važnosti održavanja duševne higijene koja pojačava psihološku otpornost te dugoročno smanjuje rizik od pojave ozbiljnijih tjelesnih i duševnih bolesti.

Zašto trebate pročitati knjigu “Tajni život duše”?

Ova knjiga pobuđuje zdrava razmišljanja i podsjeća da, premda je skriven od očiju okoline, naš unutarnji život ne smije biti udaljen i od nas samih, već ga je potrebno redovito istraživati i analizirati, a po potrebi i liječiti. Uostalom, svaka kriza dolazi iznutra, stoga i povratak u ravnotežu mora započeti liječenjem izvora tegobe, a knjiga “Tajni život duše” pravi je podsjetnik da postoji unutarnji svijet koji je potrebno redovito čistiti i održavati zdravim kao preduvjet stabilne ličnosti i postojane egzistencije.

 

Ova knjiga na stručan i istovremeno pristupačan i dijelomično humorističan način pruža duboki uvid u način funkcioniranja tog posebnog, nevidljivog organa koji ima snažnu kontrolu nad našim svakodnevnim životom i razvojem ličnosti. Kroz pet poglavlja knjige autorica čitatelju približava dušu kao živi, ali nedoživljen fenomen koji vapi za brigom i teži ravnotežnom stanju, a pritom objašnjava koje psihološke i ponašajne akcije uznemiruju duševnu stabilnost. Služeći se medicinskim, sociološkim i ponajviše psihološkim teorijama, pojašnjava formiranje duše kroz genetiku i proces socijalizacije.

Zatim se bavi poremećajima ličnosti te strahovima i emocijama koji koče zadovoljavanje osnovnih potreba duše. U konačnici se osvrće na utjecaj psihe na razvoj moždanog i srčanog udara, te na zamke modernog doba i nužnost ozbiljnog shvaćanja duševnih tegoba koje se nerijetko projiciraju na fizičko zdravlje, a moguće ih je prevenirati psihoterapijom i metodama psihohigijene.

Ovo iskreno i intrigantno djelo u potpunosti odgovara predodžbi psihologije kao atraktivne znanosti čije teorije i pristupi redovito nailaze na širok interes svih željnih zadiranja u bogatstvo tajni ljudske psihe. Pišući bez tabua, jednostavnim jezikom i gotovo razgovornim stilom koji obiluje anegdotama i stvarnim iskustvima prikupljenim kroz dugogodišnji rad s pacijentima, autorica vješto prenosi neuropsihološku teoriju te tako važne i primjenjive koncepte čini lako pamtljivima.

Osjetna doza stručnosti i odgovornosti kojom pristupa poglavljima te prisutnost kvalitetno obrađenih i metodološki utemeljenih koncepata daju djelu kredibilitet pred raznoraznim priručnicima za samopomoć i podizanje samopouzdanja. Poglavlja obiluju dovitljivim, ali realnim uzročno-posljedičnim tumačenjima koja potiču objektivnu samoevaluaciju unutarnjeg stanja te pravovremeni i ispravni odgovor na turbulencije koje narušavaju duševnu ravnotežu.

“Tajni život duše” kompaktno je štivo koje čitatelju služi kao ogledalo za prepoznavanje vlastitih misaonih i ponašajnih procesa te potencijalnih poremećaja koji se nesvjesno ukorjenjuju u ličnost, ali i kao izvor korisnih informacija za lakše razumijevanje bliskih osoba koje nas okružuju i odnosa čiji smo sudionici.

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama i naručiti ju možete online na linku.

Fotografije: Petrine knjige, Unsplash