U Uličnom ormaru, neizostavnoj lokaciji za sve ljubitelje vintage i second-hand robe, otvara se prva pop-up prodajna izložba u sklopu ART BUBBLE programa 17. prosinca u 19 sati, na kojoj ćete moći vidjeti ilustracije Lucije Bužančić inspirirane modnim savjetima Žuži Jelinek objavljenima u knjizi „Tajna dobro odjevene žene” iz 1961. godine

Ilustracije Lucije Bužančić, koje naziva „Plave faze”, izradila je s idejom da jednom budu pretvorene u animaciju, a nastale su na temelju citata Žuži Jelinek koje je u svojoj knjizi uputila modernoj ženi 60-ih godina kako bi je savjetovala o primjerenom odijevanju i ponašanju. Kao i kod svake izložbe, i ove nas ilustracije pozivaju da propitamo koncept društvenih trendova kojima često podliježemo, a ujedno su svjedok prošlih vremena koja su propisivala neka drugačija životna pravila. Ovu su izložbu kustosice Jelene Mićić izabrali članovi žirija, umjetnici Sandro Đukić, Paulina Jazvić, Denis Krašković i Davor Mezak, u sklopu sajma Art Zagreb 2021. 

Izložba Tajna dobro odjevene žene u Uličnom ormaruPlave skice na izložbi Tajna dibro odjevene žene

Lucija Bužančić redateljica je animiranih filmova, animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti iz Splita. Diplomirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti te na Odsjeku za animirani film kratkim animiranim filmom „Proces“. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih festivala i uvrštena u VAF Nove talente (danas CEE Animation Talents). Radi kao samostalna autorica, animatorica i ilustratorica sa sjedištem u Zagrebu.  

 

Jelena Mićić djeluje kao producentica i kustosica kulturno-umjetničkih projekata. Završila je studij povijesti umjetnosti i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2018. godine s kolegom radi kao umjetnička voditeljica i producentica Hvarskih ljetnih priredbi, a od jeseni 2020. stalna je suradnica kreativne agencije Lab 852.

Izložbu organizira produkcijska kuća Yelo, a moguće ju je pogledati tijekom subote, 18. prosinca, na lokaciji Uličnog ormara, u Jurišićevoj 16, od 10:00 do 22:00 sata.

Foto: PR