Svi se sjećamo mladog DiCaprija iz filma „Žal“, Dannyja Boylea, još davne 2000. godine. A sjećamo se bome i divnih prizora s Tajlanda na čijim je lokacijama film i sniman.

Tajlandski otok Ko Phi Phi Le je mjesto radnje filma, a legendarni zaljev Maya Bay postao je iznimno popularan za posjetitelje iz cijelog svijeta nakon što je korišten kao jedna od glavnih lokacija snimanja. Godine 2018. vlasti su ga morale zatvoriti za javnost zbog prekomjernih turističkih posjeta koji su utjecali na otočki ekosustav. Drugim riječima, turizam ih je skoro uništio. Plaža je prvobitno bila zatvorena od lipnja do rujna, tijekom sezone monsuna u Tajlandu, kako bi se grebenima dalo vremena za oporavak. NO, vlasti su je naknadno odlučile zatvoriti do 2021. kako bi se cijelom ekosustavu dalo više vremena za oporavak.

Zaljev Maya Bay dugo je privlačio turiste zahvaljujući svom kultnom statusu i spektakularnom bijelom pijesku i kristalnoj vodi. Kao snažan kandidat za najljepša mjesta na Tajlandu, plaža je dostupna samo brodom iz obližnjeg Phuketa ili Krabija. Ponovno otvaranje zaljeva dolazi nakon nove infrastrukture oko zaljeva, koju je prošle godine otkrila Turistička zajednica Tajlanda. To uključuje novi mol u zaljevu Loh Samah na suprotnoj strani otoka, koji moraju koristiti brodovi koji vode turiste u posjet poznatoj uvali. Time se osigurava nastavak oporavka koraljnih grebena u tom području. Kontrolirat će se i broj dnevnih posjetitelja radi zaštite okoliša, a bit će određena i mjesta gdje se smije kupati.

maya bay

Također, lokalne vlasti su zasadile i novo područje koraljnog grebena, kao i više stabala u pokušaju suzbijanja erozije obale.

Ministar prirodnih resursa i okoliša Varawut Silpa-Archa rekao je za CNN: “Maya Bay kontinuirano privlači interes turista iz cijelog svijeta. Ali to je također utjecalo na pogoršanje prirodnih stanja okoliša, posebno koralja. Nakon zatvaranja Maya Baya kako bi ga oživjeli i obnovili, sve do danas, vratio se u dobro stanje.”

maya bay

Foto: Getty Images