Taylor Deupree

30. muzički biennale Zagreb održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, a upravo u Laubi – kući za umjetnost i ljude, kroz tjedan dana festivala gostovat će top skladatelji i izvođači svjetske alternativno-eksperimentalne glazbene scene: Brandt Brauer Frick Ensemble, Taylor Deupree, Ansambl Konstrukt te David Kollar i Arve Henriksen

Berlinski elektronski kolektiv Brandt Brauer Frick će 6. travnja održati koncert, a njihov projekt s ansamblom je poseban upravo po akustičnim instrumentima s kojima dobivaju elektro pop glazbu izrazito plesnog karaktera. Nakon koncerta sprema se i veliki party, kojim će se atmosfera berlinske underground scene na jednu noć preseliti u Laubu, budući da su Brandt, Brauer i Frick jedni od njezinih glavnih protagonista i najtrendi DJ-eva. Članovi ansambla su Daniel Brandt, Jan Brauer i Paul Frick, a zajedno su počeli svirati 2009. godine. Svi su završili glazbene akademije, a dosad su nastupali na renomiranim svjetskim festivalima poput Coachelle i Glastonburyja, dok kritičari njihovu glazbu opisuju kao eksperimentalnu klasičnu glazbu s doticajem techna i dance glazbe. MBZ i Multimedijalni institut MAMA Zagreb 8. travnja u Laubu dovode jednog od prevodnika suvremene eksperimentalne elektronske glazbe Taylora Deupreea. Taylor Deupree na MBZ-u ove godine nastupa u okviru novopokrenutog projekta Multimedijalnog instituta “Tiny Nothings” – a koji je posvećen jednom od najčuvenijih događaja u povijesti MBZ-a: svjetskoj premijeri skladbe “A Collection of Rocks” Johna Cagea 1985. godine. Deupree je priznati umjetnik zvuka, koji svoj umjetnički potpis pronalazi upravo u estetici pogreške, odnosno „kratkim spojevima“ u tehnološkim sustavima, ali i u ljudskoj percepciji. Njegove su snimke stoga prepune apstraktnih atmosferskih smetnji; one predstavljaju hibrid prirodnih zvukova i tehnoloških intervencija koje obilježava svojevrsna mirnoća ili gotovo beznadna tišina.

David Kollar i Arve Henriksen

Gitarist David Kollar i trubač Arve Henriksen glazbeni su suradnici koji stoje iza hvaljenog albuma Illusion Of A Separate World, kojeg će predstaviti na 30. MBZ-u. Mistični zvuk eksperimentalne gitare te nježan zvuk trube i zaigrane improvizacije, uz dašak elektronike garancija su vrhunskog glazbenog iskustva, a na MBZ-u nastupaju 11. travnja. Ansambl Konstrukt donosi samo njima svojstven spoj free improvizacije i etno elemenata koristeći turske tradicionalne instrumente. Ovi ljubimci underground jazz scene za sebe kažu da stvaraju slobodnu glazbu inspiriranu Istanbulom i kozmičkim kaosom. Njihovu bogatu karijeru obilježili su energični nastupi koje su održali diljem svijeta kroz klupske večeri i velike festivale te pomno birane, pametne suradnje s veteranima jazza i legendarnim figurama avangardne scene. U sklopu MBZ-a ih u Laubi imamo priliku poslušati 12. travnja.

Brandt Brauer Frick Ensemble

Podsjetimo, 30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je “Grad, prostor, glazba, zvuk”, a najavljeni su brojni domaći i strani skladatelji koji će svojim nastupima uveličati jubilarni 30. MBZ.