Ako volite jesti sushi i uživate pripremajući jela, svakako razmislite o odlasku na radionicu sushija koju organiziraju u Centru za kulturu prehrane

Kulinarske radionice uzimaju sve više maha – mnogima su postale praktički i hobi, a i odlično su mjesto za upoznavanje ljudi sa sličnim interesima. U moru ponude, oko mi je uvijek zapinjalo za sushi. Ne znam zašto sam uvijek mislila da je to festival kaosa, ali pogledala sam dovoljno serija i filmova u kojem protagonist ili protagonistica rade sushi pa sve pođe po krivu.

Generalno, svi i koji iz moga okruženja znaju raditi sushi, uvijek bi rekli “sve ti je u tome jesi li dobro rižu napravila” i da znam gdje točno trebam zarolati. Odlučila sam se za Centar za kulturu prehrane jer su baš imali termin tjedan dana kasnije, a inače sam poprilično promjenjivog nagona za isprobavanjem novih vještina, pa sam brže-bolje prihvatila i još povukla sa sobom prijateljicu, što jako preporučujem jer su ondje bili mnogi u paru – kako ljubavnome, tako i prijateljskom. Mislim da bi odlično bilo i kao team building za manje tvrtke koje se kroz kulinarsku radionicu mogu bolje upoznati. Radionica nas uči raditi futomaki, hosomaki i uramaki, koji mi je osobno uvijek izgledao za napraviti jednako jednostavno kao položiti ispit iz statistike.

Sushi prvi pokušaj
Sushi, moj prvi pokušaj

U ugodnoj kuhinji dočekala nas je Tatjana Švonja, sushi majstorica i kreatorica brenda It Makes Sushi, koja je nas desetak uvela u svijet sushija. Objasnila nam je na što paziti pri odabiru namirnica, na koju stranu staviti nori algu (reljefnu!), kako zamotati i narezati sushi, a dok smo dobivali razne tips&tricks, gledali smo i kako radi te začinjava “ono najvažnije u sushiju”, rižu. Od toga kako se pravilno ispire, koliko se dugo kuha, kako je kuhačom pravilno premještate bez da postane plastelin, pa sve do toga kako spasiti kuhinju od onog festivala kaosa, kada biste još tjedan dana kasnije pronalazili zrnca po radnoj površini.

Tatjanu je gušt slušati i zaista se nije libila odgovoriti nam na svako pitanje, pa i ona koja pomalo otkrivaju tajnu zanata – zbog čega sam sigurna da ću ubuduće pratiti sve što radi jer je zaista divno vidjeti da netko toliko uživa u svojoj profesiji.

Cijela kulinarska radionica trajala je nešto manje od tri sata, a svi smo dobili i pravu diplomu, kao i vrlo detaljan recept za pripremu. Aha, i da ne zaboravim – morate ponijeti i posude za hranu jer ćete sa sobom odnijeti hrpu sushija!

Upravo po tom receptu radila sam sushi već triput. Prvi put mi je zagorjela riža, klasično, no s obzirom na to da je bilo pola kilograma, i dalje sam uspjela napraviti dovoljno da se dvije osobe okupaju u sushiju. Sada, nakon trećeg puta, moram priznati da sam se sve bolje usavršila, još mi samo preostaje “apsolvirati” kako narezati uramaki da se cijeli ne raspadne, no omiljeni okus je tu!

Ako ste i vi zainteresirani za sushi radionicu, Centar za kulturu prehrane održava ih i u lipnju, a sve detalje potražite ovdje. Ako ste se sad zaželjeli sushija, a još ga ne znate raditi, ovo su najbolja domaća mjesta na kojima možete probati sushi.

 

Cover: Unsplash