Stand Up Paddle (stojeće veslanje na dasci) odnosno SUP-anje, sve je omiljenija aktivnost brojnih znalaca, ali i amatera kada su u pitanju vodeni sportovi. Ovu je aktivnost lako naučiti, stoga ne čudi da je postala sve pristupačniji i prisutniji veslački sport za početnike – pogotovo kada uz to spojite ljeto, more, odmor i sve gušte koje ovaj period nosi.

Ove godine sam se i sama prepustila ovome, pri čemu spadam u kategoriju potpune početnice kada je u pitanju bilokakav vodeni sport. Nakon zajedničke odluke kućanstva “da, kupujemo SUP”, uslijedilo je nekoliko dana pomnog istraživanja i proučavanja raznih modela SUP dasaka trenutno dostupnih na tržištu, kao i potrebne opreme, a zatim i informiranja o samoj aktivnosti.

Na tržištu je dostupna šarolika paleta različitih modela SUP dasaka, a ukoliko ovome pristupate u potpunosti amaterski i početnički, savjetovala bih da se usmjerite na odabir modela daske na napuhavanje (radi lakšeg transporta i kasnije spremanja), za razliku od tvrde daske. Također, i ovdje vrijedi ona stara “kol’ko para, tol’ko muzike”, no to ne znači da trebate odmah zagrabiti ka najprofesionalnijoj opremi. Svakako izbjegavajte najjeftinije varijante te uz malo istraživanja pokušajte pronaći model koji odgovara vašem budžetu i nudi relativno solidan omjer cijene i kvalitete (i opreme).

Dakako, internet je poslužio kao glavni izvor informacija, a u nastavku donosim osnovne smjernice pri odabiru prve SUP daske te dodatne opreme, kao i članke koji su i meni bili od pomoći, ne samo pri kupovini već i kao upute za početničke zamahe veslom.

Volumen i nosivost SUP daske / Težina

Prilikom odabira SUP daske, važno je da odgovara vašoj tjelesnoj konstituciji, pri čemu valja voditi računa o njenom volumenu odnosno nosivosti, kako daska ne bi “propadala” u more kada sjednete ili stanete na nju. Uzmite u obzir svoju tjelesnu težinu, provjerite specifikacije daske i usporedite odgovara li vam. Nisam pronašla informaciju da li je to pravilno ili ne, no moja malenkost je vodila računa i o tome da na dasku potencijalno mogu stati (odnosno, sjesti) i dvije osobe, čisto radi dodatnog zajedničkog guštanja u blizini obale.

Budući da ćete jednom napuhanu SUP dasku često prenositi i izvan vode, obratite pozornost i na njenu težinu te razmotrite da li ćete je moći samostalno i ručno transportirati s obale do smještaja i obrnuto.

Veslo i peraja za pravo guštanje na SUP-u

Veslo i peraja ključna su oprema za što ugodnije veslanje na SUP dasci, a različiti modeli pružaju i različite opcije. Pri provjeri i odabiru vesla, vodite računa o duljini te težini; preporuča se da čitavo veslo bude otprilike 15 do 30cm više od vas kada ga postavite pored sebe, pri čemu je za početnike korisno odabrati i tip vesla čiju duljinu možete ručno namjestiti. Također, veslo bi trebalo biti što lakše, međutim ako se SUP-anjem bavite rekreativno težina (koja ovisi o materijalu) vas ne bi trebala značajno zabrinjavati. Dobro od lošeg vesla razlikovat ćete i po obliku te kutu lopatice, pri čemu preporučam da pročitate i zaseban članak na tu temu koju je pripremila iskusna Surfshop.hr ekipa.  U ovom slučaju, prilikom odabira svoje SUP daske vodila sam računa da imam dostupno prilagodljivo “dvostrano” veslo, kako bi uz stajaće mogla isprobati i sjedeće veslanje.

Također, svaku SUP dasku krasi i tzv. peraja koja se nalazi na donjoj strani i koja omogućava stabilnost i pokretljivost daske. Standard je da svaka daska ima jednu peraju, a profesionalniji modeli imaju ih čak do tri. Za moje prve početničke veslaje jedna je bila sasvim dovoljna.

Dodatna oprema

Razni modeli dolaze i s raznom dodatnom opremom, a moguće je svaki komad opreme kupovati individualno ili u paketu. Pod dodatnu opremu svakako spadaju torba za transport i kasnije spremanje (kada daska nije napuhana) te pumpa za napuhivanje. Ovdje sam pristupila u potpunosti početnički i odabrala model SUP-a koji to sve nudi u paketu, za relativno dobar omjer cijene i kvalitete, međutim i ovo možete kupovati zasebno te svakom ovom komadu opreme posvetiti dodatnu pozornost.

Jedan od važnijih dodataka koje sam kupila zasebno bila je vodonepropusna torba (5L), kako bi prilikom veslanja i “izlaska” na more sa sobom mogla ponijeti makar bocu za vodu (a preporučam i mobitel). Ovdje obratite pozornost da torba na sebi ima vezice koje možete jednostavno zakačiti za SUP dasku.

Sigurnost i zaštita

I dok je veslanje na SUP dasci iznimno jednostavna (i zabavna) aktivnost, ne smije se smetnuti s uma da je to ujedno i ozbiljna vodena aktivnost, a snagu vode (u ovom slučaju mora) i prirode nikada ne smijemo potcjenjivati.

U pružanju sigurnosti tijekom boravka na SUP dasci vaš najbolji prijatelj bit će vezica za nogu (dolazi sa SUP-om), koju obavezno svaki put zakačite za gležanj, pa ukoliko dođe do pada ili prevrtanja, daska će vam ostati u blizini.

Krema za sunčanje je nezaobilazna te se prilikom i ove aktivnosti zaštite od UV zraka, budući da ćete biti izravno izloženi suncu vjerojatno kroz duži period. Ukoliko ste osjetljive puti, dobrodošla je i majica s UV-zaštitom. Dodatno se možete opremiti i prslukom za spašavanje, kapom i sportski-prilagođenim sunčanim naočalama.

Također, prilikom “izlaska na more”, vodite se i zdravim razumom – pratite vremensku prognozu, izbjegavajte vjetrovito vrijeme i veslajte “na mirnom moru”. Idealan period je prijepodne ili predvečer, a za početničke zamahe preporučam opušteno veslanje uz obalu. Budite oprezni i koncentrirani te vodite računa i o drugim “sudionicima” morskih gušta – kupačima, luftašima, drugim SUP veslačima i dakako raznim manjim i većim nautičkim plovilima.

Odabir boje daske te održavanje

Prema raznim izvorima na internetu, preporuča se izbjegavanje dasaka tamne boje, budući da površine tamnih boja snažnije upijaju toplinu, što pri izlaganju suncu stvara veći pritisak unutar same daske i umanjuje rok trajanja.

Također, jednom kada napušete dasku i započnete je koristiti, vodite računa da je ne povlačite po podu, pogotovo prilikom transporta te da je pri kraju dana isperete običnom vodom, kako morska sol ne bi nagrizala njenu površinu. Također, dasku izvan vode nastojte držati u hladu odnosno sklonite sa sunca kada god je to moguće, upravo kako bi izbjegli nepotrebno zagrijavanje.

I konačno – prvo veslanje

Nakon pomnog odabira SUP daske, dolaska na more, njenog sastavljanja zajedno s dodatnom opremom, slijedi ono najslađe – prvo SUP veslanje! Krenite korak po korak: popnite se na dasku prvo klečeći na sredini daske, a zatim se postepeno podignite u čučanj i zatim stajaći položaj – ravnotežu ćete moći održavati ako noge postavite u širini ramena i gledate ravno ispred sebe. Veslo u ruke i polako krenite u svoju prvu SUP avanturu! Preporučam svakako i ovaj informativan članak na temu pravilnog veslanja (da, i to je znanost za sebe), kako se ne bi doveli u situaciju nepravilnog držanja, kretanja i zatim nepoželjnih ozljeda.

I ukratko, to je to. SUP odosno stajaće veslanje na dasci iznimno je zabavna vodena sportska aktivnost te idealna nadopuna guštanju tijekom zasluženog godišnjeg odmora na moru. Ukoliko se odlučite za ovaj korak (odnosno zamah), vodite računa o sigurnosti sebe i drugih te se uz dozu nužnog opreza prepustite čarima balansiranja na morskoj površini dok oko sebe osluškujete sve zvukove koje sa sobom nose more i ljeto.

Kao dodatan izvor informacija, pročitajte i ovaj Surfshop.hr članak na temu odabira SUP daske, s korisnim savjetima i detaljima.

Foto: Shutterstock