Zahvaljujući tome što većina turista gravitira prema Starom Gradu ili Hvaru, Sućuraj predstavlja sasvim drukčiju sliku otoka za koju se može reći da je najbliže onom “Mediteranu kakav je nekad bio”. Čim stupite s trajekta na otok, osjećate se kao doma – a isto vrijedi i za Tam Tam festival koji se ovdje udomaćio od 2012. godine.

SućuRaj

Kao što i sami naziv sugerira, Sućuraj je prava oaza netaknute prirode, idealne za iskonski odmor daleko od turističke vreve. Atmosfera ovog ribarskog mjesta momentalno vraća natrag u prošlost, u neka mirnija i neopterećena vremena gdje ćete umjesto pomno odabranih Instagram outfita i skupih koktela hodati bosi i sjesti na zidić ili klupicu, izolirani valno i optimalno dok ste “umazani” sladoledom iz slastičarne “Mladost” i u sebi pjevušite TBF-ov “Alles Gut”. 

A ovdje vam zaista ništa ne može dan pokvariti, pogotovo uz sućuranski Prč.
Da, dobro ste pročitali. Prč. Ili kako ga zovu gospoda u gradu Hvaru, Parč.

Radi se o autohtonoj sorti bijelog vina koju proizvodi vinarija Vujnović, obitelj koja se vinogradarstvom bavi još od 18. stoljeća. Njihov podrum i buffet pizzeria “Guido” nalaze se u centru mjesta, u kući iz 15. stoljeća koja potječe iz razdoblja vladavine Mlečana ovim prostorima, o čemu svjedoči “Fortica” – mletačka tvrđava izgrađena na ulazu u luku Sućuraj 1613. godine. 

No vjerojatno se pitate koja priča se krije iza naziva Prč? Kako objašnjava Vjekoslav Vujnović, vjerojatno su mu naziv priskrbili nabijeni grozdovi nalik muškom spolovilu. A Sućurani, u 19. stoljeću razvikani po “muškoj snazi”, smatrali su da ima afrodizijačka svojstva. Koncem 20. stoljeća ova sorta je gotovo izumrla, ali zahvaljujući obitelji Vujnović, danas možete provjeriti koliko potonja teorija drži vodu, odnosno u ovom slučaju – vino. 

Osim po ovom specifičnom vinu, slikoviti Sućuraj poznat je po kvalitetnom maslinovom ulju i tradiciji ribarstva, budući da su Sućurani od davnine poznati kao vrsni ribari. Skoro svaka obitelj ima svoj kaić za ribolov, a poseban ih je užitak gledati u pastelnom smiraju dok uplovljavaju u zaštićeni sućaranski porat (luku).

S obzirom da nije riječ o zahtjevnom terenu, sućuranski kraj savršen je za istraživanje na dva kotača, pri čemu se od plaža svakako ističe robinzonska Perna s južne strane. Međutim, za one željne kamp avanture, napominjemo da ovdje nije rijedak slučaj naletjeti na divlje svinje koje, kako nam otkrivaju lokalci, znaju došetati i na samu rivu. 

Tam Tamić

Divlja priroda sućuranskog pejsaža idealna je za organizaciju festivala, a Tam Tam već je godinama postao neraskidiv dio suvremenog sućuranskog identiteta. A kao i priča o Prču, i ova ima svoju simpatičnu pozadinu koja je vezana uz legendarno vozilo iz doba Jugoslavije – robusni mali kamion marke TAM ili popularno “Tamić”.

Naime, od 1997. godine u Sućurju su se održavali uglavnom partiji elektronske glazbe, sve dok lokalni bendovi nisu pokrenuli rock scenu i 2008. prvi puta održali koncert na nogometnom igralištu – a bina se sastojala od dva Tamića koja su se koristila i narednih godina, uključujući i 2012. godinu kada je prvi puta organiziran pravi festival. Budući da su svojom karakterističnom vizurom postali sinonim za rock manifestacije, organizatori su odlučili festivalu nadjenuti ime “Tam Tam”. 

Otada je Tam Tam Music Festival postao svojevrsni sinonim za sućuransko ljeto, s reputacijom jednog od najboljih malih festivala u regiji. U intimnoj i opuštenoj atmosferi prekrasne prirode, privlači zaljubljenike u nezavisnu alternativnu glazbu s ovih prostora i predstavlja nove glazbene žanrove. Na ovogodišnjem izdanju festivala koje traje od 24. srpnja do 1. kolovoza nastupit će preko 20 izvođača, među kojima su Repetitor, Žen, La Junge, Stonebride, Seine, Klinika Denisa Kataneca, Igralom, 7AM, Gazorpazorp, KoiKoi, Balans i drugi. 

Festival je tradicionalno podijeljen u dva dijela – glavni dio festivala odvija se 30. i 31. srpnja na nogometnom igralištu, dok u festivalskom kampu kraj gradske plaže Česminice, nadomak kristalno čistog mora, posjetitelji mogu uživati u bogatom programu uz različite radionice poput one tradicijskog pjevanja, sitotiska, joge ili arheološke šetnje. 

O popularnosti ovog festivala posebne energije dovoljno govori činjenica da su se ulaznice koje uključuju smještaj u festivalskom kampu rasprodale te je u prodaju naknadno pušten mali broj dodatnih ulaznica, no dostupne su ujedno jednodnevne i dvodnevne ulaznice putem Entria

Detaljnije informacije o programu Tam Tam-a, koji se ove godine ujedno promovira i kao zero waste festival, pronađite na festivalskoj Facebook stranici

SućuRaj – Tam tamo da putujem(o). 

 

Foto: Tam Tam Music Festival / Podrum Vujnović / Shutterstock / privatna arhiva