Studio Franić – Šekoranja djeluje od 2011. godine, od kada su u svoje uspjehe upisali interijere poput rovinjskog hotela Adriatic, dubrovačkog Excelsiora, Wine Hotela Meneghetti i zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema. Posljednji u nizu projekata studija za dizajn interijera, koji čine Dean Franić i Saša Šekoranja, jesu dva nova hotela Hilton u Zagrebu, čime su postali i verificirani dizajneri svjetski poznatog lanca Hilton.

 

 

 

Na tisuće ljudi svakodnevno protutnji zagrebačkom “žilom kucavicom”. Mimoilaze se, presijecaju si putove, pozdravljaju, jure i šeću tom najdužom i “najzagrebačkijom” od svih ulica. Sjede u automobilima i tramvajima, i po tko zna koji put krate vrijeme promatrajući sva ta pročelja, potpuno naviknuti na njihove ljepote i povijest koja se poput vlage uvukla u zidove. A onda im, tek tu i tamo, sivkasti mjehurić satkan od poznatih gradskih prizora, probuši jedan sasvim živopisan. Pogled se zakači za par užurbanih nogu koji nekim poslom ozbiljno jure ka odredištu, i za jednu cvijećem sakrivenu glavu. I dok se nekima na naizgled neuobičajen prizor usta samo razvuku u osmijeh, tih i ispod ruba naočala, drugi dobro znaju da je za razbijanje poznatosti toga dana u Ilici zadužen bio Saša Šekoranja, cijenjeni zagrebački “majstor od cvijeća”.

 

Iako se u tom trenutku čini kako je Ilicom upravo prošetao neki sanjar s rukama punima amarilisa, neki zaostali komadić romantike u nimalo romantičnom betonskom okruženju, daleko od istine misao neće biti. Jer doista, ovaj je veliki kreativac, akademski slikar i cvjetni virtuoz jedan takav sanjarski primjerak, poznat po svojoj nepresušnoj mašti i impresivnom dizajnu cvijeća koje krasi ne samo njegovu galeriju u Dežmanovom prolazu ili poznati kafić “Velvet” par koraka dalje nego i nebrojena gradska događanja, izložbe te privatne i javne prostore. A dodate li u jednadžbu sa Sašom Šekoranjom i Deana Franića, još jednog velikog estetu i ljubitelja dizajna koji je brojne godine karijere proveo u časopisima specijaliziranima za interijere, dobili ste jedan od najzaposlenijih domaćih studija za dizajn interijera, Studio Franić – Šekoranja.

STUDIO KOJI CIJENI LIJEPO

 

Beskrajno kreativni, stilski komplementarni, no ne i posve slični, Dean Franić i Saša Šekoranja svoje su snage, vizije i znanja udružili još 2011. Premda niti jedan od njih nije “iz faha”, kako to simpatično kažu, u studio za dizajn interijera spojili su se slučajno i spontano, zahvaljujući ponudama i projektima koji su počeli pristizati. Danas, sedam godina nakon početka rada Studija Franić – Šekoranja, projekti ne staju, što dokazuje, osim činjenice da smo ih jedva ulovili, već nekolicina stavki s popisa ostvarenih, poput hotela Kompas i Excelsior u Dubrovniku, rovinjskog hotela Adriatic, Wine Hotela Meneghetti, restorana i concept storea Portrait u Dubrovniku, atraktivnog zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema, nešto novijeg splitskog Cinestara, ali i brojnih privatnih rezidencija u kojima su ostavili svoj kreativni potpis. Posljednji u nizu jest i projekt dva nova hotela Hilton u Zagrebu zahvaljujući kojem su Dean i Saša postali verificirani dizajneri lanca Hilton, jednog od najvećih hotelskih lanaca u svijetu. “Volimo se našaliti da naše projekte ne biramo mi, najčešće oni biraju nas. I upravo zato se uvijek rodi kvalitetna priča jer klijent točno zna što želi od interijera. Najveći užitak nam predstavljaju javni prostori. To su najčešće interijeri koji se obraćaju širokoj publici različitih ukusa pa tu trebamo paziti da interijer ne bude pretenciozan te da se svatko može osjećati ugodno i poistovjetiti se s njim. Kako se iza nas nalazi već nekoliko hotela, ne mislimo da su pred nama veliki izazovi kad je riječ o hotelima Hilton. Jedini izazov je da napravimo što kvalitetniji proizvod, koji će biti mjesto s puno duha, u koji će i Zagrepčani doći popiti kavu ili pojesti ručak te se osjećati ugodno i dobrodošlo”, ispričali su nam Saša i Dean o afinitetima, ali i novom angažmanu Studija Franić – Šekoranja.

Dječački zaigrani, profesionalni, prizemljeni i nadasve srdačni kakvi jesu, sjajni su glasnici interijera iza kojih stoje. Nesvakidašnjih, a opet promišljenih i vrlo ugodnih, neokrznutih prolaznim trendovima. Bezvremenskih i s nezaobilaznim umjetničkim momentom. Diskretnih, a opet s gomilom šarma, maštovitosti i pokojim neočekivanim rješenjem. Interijera s dušom, po mjeri čovjeka i definitivno onih koji se izdvajaju iz mase. “Savršeno uređen prostor za nas je prostor s naglaskom na funkcionalnost jer prostor za život trebao bi, prije svega, biti ugodan osobi koja u njemu boravi. Upravo iz tog razloga vrlo je bitno slušati klijenta i njegove želje te vizualizirati i u krajnjoj fazi realizirati njihove ideje. To je i okosnica našeg rada, osluškivanje želja i potreba klijenata kojima u zadnjoj fazi dodajemo umjetnički potpis, svojstven za naš studio”, izjavio je Dean, na što se nadovezao Saša: “Iako su nam ukusi slični, u isti mah su i komplementarni. Naravno, kad dođe do završne realizacije projekta, onda svatko ima svoje kreativne momente o kojima ponekad raspravljamo danima, a ponekad se automatski složimo oko jednog rješenja. No ono najvažnije jest to da se razumijemo kada, na primjer, radimo neki zasićeni tamnocrveni interijer pa nam nedostaje plavi akcent te oboje posegnemo za istom plavom. To je važno! Možemo vizualizirati svoje ideje i razmišljanja, radimo, veselimo se, rastemo i učimo. To je sjajno. Volimo lijepo, volimo živjeti u lijepom i mislim da ovaj grad mora biti ljepši jer je to jedna od stvari po kojoj valoriziramo stupanj civiliziranosti. Volimo inspirirati i mijenjati. Na primjer, u cvjećarstvu se puno toga promijenilo otkad sam počeo slagati prve bukete i svakako si prisvajam zasluge za to.”

NEPRESUŠNA KREATIVNOST I INSPIRACIJA

 

Ono što se poput svojevrsnog lajtmotiva uvuklo u ovu priču o zagrebačkom studiju za dizajn interijera jest zapravo skromnost, neočekivana, glavom i bradom, bilo iz perspektive Deana i Saše u pogledu svojih dostignuća, ili o medijskom prostoru koji Studio Franić – Šekoranja zauzima. Uz nju, od deficita ovaj dvojac ima još jedino profesionalne internetske stranice, Instagrame, Facebook pageove i broj spomenutih redaka ispisanih o njihovom radu, na što Dean i Saša nezainteresirano odmahuju rukom znajući kako im isto ni ne treba da bi imali pune ruke posla, a gotovo identičnu reakciju imaju i na kreativne blokade. “Što više radite, više ideja imate. Znate, to je kao s mojim vrtom u Sloveniji – što sam više cvijeća iz njega brao, to je više cvalo. U ovom slučaju se zbilja ne treba štedjeti. Puno putujemo, čitamo časopise i knjige, gledamo filmove… Crpimo inspiraciju iz svakodnevnog života. Zapravo je nevjerojatno što sve čovjeka može inspirirati“, govori Saša.

Zanimljiv je ovo i energičan dvojac koji je estetiku i kreativnost odabrao kao svoj modus operandi, s time da kompromise glede svoje vizije lijepoga ne rade. A kada baš zbog toga, zbog svoje beskompromisne estetike postanete prepoznatljivi i traženi, slobodno otvorite svoj folder s uspjesima i pribilježite si jedan gigantski plus. Kako, pak, balansirati između funkcionalnosti koju toliko zagovaraju i umjetničkog momenta po kojem su prepoznatljivi? “To je uvijek ples po tankoj žici, a zna se što se dogodi kad osobe velike poput Deana i mene nespretno plešu po tankoj žici. Granica je uvijek tanka i trudimo se ne prijeći je, bar kada govorimo o privatnim rezidencijama jer artistički moment je zanimljiv na prvih nekoliko gledanja, ali kada osoba treba živjeti u interijeru koji nije i funkcionalan, može se osjećati neugodno. Upravo zato našim interijerima uvijek prilazimo iz više različitih kutova”, zaključuje Saša.

 

I dok se Instagram dupkom puni fotografijama javnih prostora koje su radili upravo Franić i Šekoranja (Kaptol Boutique Cinema, gledamo te!), ovaj radoholičarski dvojac nastavlja izvan svih trendovskih tekovina uživati u svojim kreativnim momentima, u stvaranju, plesanju po žici, svom kreativnom neredu i bivanju sanjarima. Jer, kako drukčije nazvati ljude koji ne odustaju od unošenja lijepoga u ovaj naš sivkasti svijet?