Riječ o tornju “Stone Garden” kojeg je projektirala renomirana arhitektica Lina Ghotmeh – a koji predstavlja novi tip arhitektonske vernakularne forme u glavnom gradu Libanona, savršeno interpretirajući njegov kompleksni društveni kontekst

Maketu ovog genijalnog projekta koji je recentno dobio i nagradu Schelling Architecture Prize 2020. (koja prepoznaje future-oriented arhitektonske projekte), imali smo priliku osobno vidjeti na ovogodišnjem 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji.
S obzirom da nas je oduševila već sama 2,5 metarska maketa te predstavljeni taktilni proces ručne izrade korištenih materijala za izgradnju objekta, u potpunosti se slažemo s obrazloženjem sudaca Dezeen Awards prilikom dodjele nagrade – “Stone Garden prepun je iznenađenja i poezije”. 

Stone Garden by Lina Ghotmeh

Osim nagrade za najbolji projekt godine, imenovan je i stambenim projektom godine koji, kako kaže sutkinja Christina Seilern – “posjeduje nevjerojatnu svježinu i moć u svojoj jednostavnosti i eleganciji”.

“Stone Garden” prvi je projekt arhitektice Ghotmeh u njenom rodnom gradu, a dizajniran je na način da simbolizira dugu povijest libanonske prijestolnice, kao i njenu otpornost – a potonje se manifestiralo i tijekom prošlogodišnjih eksplozija koje su demolirale znatan dio Beiruta, pri čemu je ova zgrada imala samo neznatna oštećenja zahvaljujući pojačanoj betonskoj konstrukciji koja je djelovala kao štit. 

Stone Garden by Lina Ghotmeh

Osim apartmana, ovdje se nalazi umjetnička platforma posvećena fotografiji, debati i refleksiji o Bliskom Istoku, koja korespondira arhitekturi samog objekta, duboko ukorijenjenoj u libanonskoj tradiciji.

Korugirana fasada od cementa i zemlje koju su izveli lokalni obrtnici kako bi se dobio “izbrazdani efekt”, podsjeća na kamene linije ili slojeve zemlje naslagane tijekom vremena, a razigrani izgled joj daju prozori nepravilnih veličina te hortikulturno oplemenjeni balkoni koji formiraju individualne vrtove za rezidente. 

Stone Garden by Lina Ghotmeh

Stone Garden by Lina Ghotmeh

Kako je otkrila u intervjuu za Dezeen, arhitektica je dizajnirala “Stone Garden” u skladu sa svojim sjećanjima na Beirut nakon civilnog rata, u razdoblju u kojem je odrasla i promatrala grad kao “otvorenu arheologiju” koja konstantno otkriva priče o svojim precima koji su obilježili ovo područje. 

Stone Garden by Lina Ghotmeh

“Željela sam da “Stone Garden” bude ukorijenjen u zemlji iz koje izrasta. Ona je vezana za zemlju Beiruta, a također je i ekspresija ruku obrtnika koji su na njoj radili”, rekla je Ghotmeh.

Više informacija o ovoj inspirativnoj arhitektici s pariškom adresom te njen portfolio radova koje karakterizira duboko povijesno i materijalno istraživanje arhitekture, možete pronaći na www.linaghotmeh.com.

 

Foto: Lina Ghotmeh (Iwan Baan / Laurian Ghinitoiu)