Kako nas je potres sve ujedinio, nevjerojatno je kako je i izrodio tisuće moralnih sudova za to kako bismo se trebali ponašati.

Nitko na ovom svijetu ne reagira isto na ništa. Na neki mali strašni događaj kao ni na opću katastrofu. Ako ste ikad otišli kod psihologa ili na bilo koji tip savjetovanja, onda znate da je psihologija kompleksna stvar upravo iz razloga što ne postoje dvije iste osobe na svijetu – svi se međusobno razlikujemo svojim emocijama, reakcijama, strahovima i očekivanjima. Da, emotivno je i snažno je koliko nas je katastrofalan potres u Petrinji (koji se osjetio i u okolnim mjestima i da, išao je do Zagreba) ujedinio, ali zašto nas u nekim slučajevima i rastavlja?

Prvi kamen spoticanja – pomaganje i volontiranje

Dok su neki odmah sjeli u auto i uputili se u Sisačko-moslavačku županiju, drugi su nudili smještaj za one koji su ostali bez domova, treći su odlučili skupljati hranu za životinje, brinuti o njima, četvrti uplatiti novčani iznos, onoliko koliko mogu, a netko peti možda od vlastite traume nije mogao ništa jer se bori da posloži svoju vlastitu glavu ili se pobrine za obitelj i njihove psihičke traume. No, ‘kako netko može tako’ ili ‘gdje su sad nestali celebovi’ ili ‘influenceri sve rade samo zbog promocije’ i tako dalje, odjeknulo je u pozadini cijelog ovog ujedinjenja. Osobe koje nemaju društvene mreže i koje su na terenu od dana potresa, sigurno nisu u ovoj igri moralnog sudstva, ali društvo koje određuju društvene mreže uspjelo se ponovno spotaknuti o isto.

Nije važno kako ste odlučili pomoći. Ili ako još uvijek uopće pokušavate pomoći sebi. Nema ‘pravilnog’ načina nošenja s katastrofom (osim da isto samim time proglasite, što se još uvijek čeka od Vlade). ‘Moralno ispravno’ sve je ono ljudski u nama, empatija koju osjećate i koju ste odlučili iskazati – na bilo koji način. Ili još promišljate kako dati najbolje od sebe i najkonkretnije pomoći. Sve je u redu. Neki su se odmah bacili u akciju, nekome treba dan ili dva da isplanira stvari. Ali ne, nema prozivanja, maknimo hejterske statuse i vratimo se na ideju ujedinjenja koja nam jedina trenutno svima može držati glave iznad površine vode.

Foto: Unsplash