“Rewilding skin” naziv je za novi, nježni beauty trend koji resetira kožu

Iako su najpopularniji vrhunski skincare proizvodi oni poput C vitamina, retinola, pilinga i AHA ili BHA kiselina, činjenica je ta da često zaboravimo da je riječ o nekad izazovnim sastojcima za kožu koje trebamo uvoditi u rutinu umjereno i postupno.

Također, naša koža se bori s raznim vanjskim faktorima, poput sunca, ali i zagađenja te promjene vremena. Mali pomak u njezi kože, kako bi se ona lakše nosila s tim promjenama, ali i raznim proizvodima koje svakodnevno nanosimo (i realno, često isprobavamo nove), trebamo potaknuti svoju kožu da odbaci mrtve stanice i pojača proizvodnju kolagena kako bi se koži dao sjaj. Još jedna aktivna njega? Možda, no šanse su poprilične da bi mogla uzrokovati više problema nego što ih rješava.

To potvrđuju i sve češće dijagnoze osjetljive kože koja je povezana s porastom korištenja aktivne njege kod kuće, koju nekad koristimo i prevelikim količinama, ne koristimo SPF, poremetimo barijeru jer prethodno namočimo kožu, ili je pak ne namočimo dovoljno, a pojedina aktivnica to traži. To sve čini našu kožu i reaktivnom i s poremećenom kožnom barijerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ꮢenée (@gothamista)

Stoga ne čudi da se pojavio novi trend, “rewilding skin”, kao odgovor na ovaj moderan problem, koji u prijevodu znači da smanjujemo “divljinu” na svojoj koži. Riječ je o korištenju formula koje rade s prirodnom florom naše kože, odnosno pomažu u ravnoteži raznih bakterija koje uzrokuju ekceme ili akne, ili uzroka koji pogoršavaju rozaceju, dermatitise, pigmentacijske mrljice, dehidraciju i starenje kože. Cilj? Vraćanje mikrobioma kože na “normalnu razinu”.

Takvi proizvodi u sebi imaju visoku koncentraciju sastojaka za dubinsku hidrataciju, obnavljanje kože te umirivanje, kao i “dobre bakterije” probiotike. Probiotici (i prebiotici) za kožu posljednjih su godina vrlo popularni upravo zato što umiruju kožu nakon tretiranja iste retinoidima i jakim kiselinama. Ako i vama treba jedan “rewilding” kože – u nastavku donosimo nekoliko proizvoda koji vam mogu pomoći dovesti kožu u ravnotežu.

 

Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images