Poslovne obveze koje se nemilosrdno množe, prekovremeni sati u uredskom stolcu, privatni problemi, paleta nepredviđenih situacija, te manjak vremena za obitelj, hobije i naprosto dokolicu često dovodi do stanja koje poznajemo kao sindrom sagorijevanja (burnout), a rješenje se može činiti tek naoko jednostavnim. Jasnije postavljanje granica, revidiranje prioriteta i mindfulness neki su od osnovnih savjeta koje ćete dobiti u tom slučaju, no nažalost, ponekad niti oni neće uroditi plodom, a manjak životne energije i dalje će vam lelujati nad glavom zajedno s tamnim mislima. No, to ne znači ne trebate očajavati. Odgovor na pitanje “što me toliko troši?” možda uspijete pronaći u introspekciji koju nudi Human Design, duhovna praksa fokusirana na to kako primamo i odašiljemo svoju životnu energiju.

Ako se u šumi New Age praksi odavno ne snalazite i pitate se što je sad Human Design, potpuno vas razumijemo. I mi smo se pitali isto. Human Design trenerica Victoria Jane za portal Well and Good objasnila je o čemu je riječ. Human Design počiva na klasifikaciji osobnosti koja može ponuditi uvid u našu individualnu psihologiju, u naše jake strane i naše slabosti, kao i pružiti odgovore u kojem smjeru ide naš život. U osamdesetima ga je osmislio Alan Robert Krakowe koji je nedugo kasnije, pod pseudonimom Ra Uru Hu, izdao knjigu naziva “The Human Design System”.

Human Design se zasniva na nekoliko različitih učenja, astrologiji, tradicionalnom sustavu čakri, kineskom I Chingu, Kabali i, ni manje ni više, nego kvantnoj mehanici. Slično natalnoj karti, Human Design mapa sadrži niz različitih elemenata koji govore o našem energetskom sustavu i, još važnije, o našem “tipu” (ili dizajnu). U Human Design sustavu postoje četiri različita tipa: Manifestatori, Generatori, Projektori i Reflektori. Riječ je o osnovnim tipovima unutar kojih postoje mnogobrojne varijacije, a ono po čemu se tipovi razlikuju je njihova aura. Jane objašnjava kako ti tipovi pomažu da shvatimo kakvo je naše energetsko polje te kako ga drugi u našem okruženju doživljavaju.

S obzirom na to da se Human Design fokusira upravo na naše energetsko polje, Jane tvrdi kako upravo ova praksa može pomoći da razumijemo što nas točno dovodi do burnouta te kako bismo se, imajući u vidu naš “dizajn tip”, mogli sa sagorijevanjem najefikasnije nositi. Manifestatori su inicijatori s pregršt energije, ali burnout mogu iskusiti ako inzistiraju na nečemu što im nije uzbudljivo. Generatore također pokreće rad na nečemu što vole i mogu “potegnuti” više od ikoga, ali ih može izluditi forsiranje. Projektori, s druge strane, upijaju tuđe energije zbog čega ne mogu konzistentno ulagati energiju. Oni više služe kao vodič drugim ljudima nego kao netko tko ganja vlastite ciljeve. Dok reflektori, kao najrjeđi tip, također upijaju tuđe energije no isijavaju ih kao svoju energiju služeći drugima kao “ogledalo”. Upravo ta empatija (i “upijanje” tuđih emotivnih stanja) najlakše ih može dovesti do burnouta.

Osvijestiti kojem tipu pripadamo možda bi nam zbilja moglo uštedjeti energiju koju inače nemilice rasipamo.