Nakon što smo kraj godine ispratili kojekakvim listama i analizama svih turbulentnih zbivanja, početak nove godine valja ispuniti najavama svih vrsta. Naravno, neke od tih najava odnose se i na filmove kojih u 2023., čini se, neće manjkati. Premda je stvarna lista mnogo duža od naše, a na malim ekranima će biti itekako uzbudljivo, izdvojili smo pet filmskih priča koje bi mogle izazvati najviše pažnje.

The Little Mermaid (26. svibnja)

Bajka Hansa Christiana Andersena iz 1837. godine o Maloj sireni Ariel koja je zaljubljena u princa i čitav život mašta o tome da postane čovjekom pretočena je u animirani film 1989. godine u produkciji Walta Disneya. Crtani film na kojem su odrasle generacije u 2023. će dočekati svoju igranu verziju. Fantastični mjuzikl režirao je Rob Marshall po scenariju Davida Mageea i Jane Goldman, a najviše pozornosti privukla je uloga Male sirene koju će utjeloviti mlađahna američka glumica i glazbenica Halle Bailey. Nakon što je u rujnu prošle godine na svjetlo dana izašao službeni trailer odabir glavne glumice izazvao je brojne kontroverze i rasprave treba li Ariel, fiktivni lik za koji smo navikli da je bijele rase, glumiti crnkinja. Mišljenja su zasad podijeljena, a za to hoće li se diskusija nastaviti vrijedi pričekati 26. svibnja kada je najavljen izlazak filma.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (30. lipnja)

Još prstohvat nostalgije na male ekrane donijet će peti nastavak omiljenog pustolovnog filma “Indiana Jones and the Dial of Destiny”. Bit će to prvi nastavak Indiane Jonesa koji nije režirao Steven Spielberg. Njegovu palicu preuzeo je James Mangold, a ono što će ljubitelje Indiane Jonesa posebno obradovati jest da će se u ulozi hrabrog arheologa iznova naći Harrison Ford. Ford je, doduše, najavio kako će ovo biti njegova zadnja rola u kojoj igra Jonesa, a objava je potaknula rasprave o tome hoće li idući Indiana Jones možda biti žena. Oklade su pale na glumicu Phoebe Waller-Bridge koja u filmu glumi Helenu, Jonesovo kumče no režiser Mangold sva je naklapanja o budućim nasljednicima zasad glatko negirao.

Barbie (21. srpnja)

Igrani film “Barbie” režiserke Grete Gerwig jedan je od onih filmova koji će u godini pred nama izazvati najviše pažnje. Točnije, već je izazvao. Osim što je riječ o popularnom liku koji je obilježio mnoga djetinjstva, pažnju publike privukla je i glumačka postava – Margot Robbie kao Barbie i Ryan Gosling kao Ken. Warner Bros. je u najavama filma počastio publiku vizualima Margot i Goslinga, a njezina plavokosa pojava u saharoznim odjevnim kombinacijama već je ostavila duboki trag na modnim trendovima 2022. godine. O samoj radnji filma ne zna se gotovo ništa, no čini se kako to nikome niti nije bitno. Margot Robbie, koja je za ulogu Barbie dobila 12.5 milijuna dolara, sasvim je dovoljan povod da skoknemo u kino nakon 21. srpnja.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (17. studenog)

Osam godina nakon završetka “Igara gladi”, obožavatelji će 17. studenog dobiti prequel temeljen na distopijskom romanu “The Ballad of Songbirds and Snakes” američke autorice Suzanne Collins. Radnja se zbiva desetljećima prije originalne serije, a fokus radnje vrti se oko mladog Coriolanusa Snowa. Film se ne bi trebao mnogo razlikovati od ostalih s obzirom na to da režisersku palicu iznova drži Francis Lawrence koji je režirao sve Hunger Games filmove osim prvoga. Postoji li još interes za “Igrama gladi”? Ne znamo, ali namjeravamo provjeriti.

Wonka (15. prosinca)

Krajem godine na male će ekrane sletjeti još jedan prequel i to ni manje ni više nego onaj o Willyju Wonki prije nego što je otvorio svoju slavnu tvornicu čokolade “Charlie and the Chocolate Factory”. U glavnoj ulozi naći će se Timothée Chalamet, a slavni je glumac otkrio britanskom izdanju Voguea da će u Wonki otpjevati čak sedam glazbenih brojeva. Film snimljen po dječjem romanu britanskog pisca Roalda Dahla iz 1964. “Charlie i tvornica čokolade” bit će, čini se, punokrvni mjuzikl, a Chalametu će se u ovoj nestrpljivo iščekivanoj filmskoj priči pridružiti i Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson, Sally Hawkins i Olivia Colman.

Foto: Warner Bros.