Iz udruge “Smiješak za sve” izvijestili su u ponedjeljak kako u kontejnerskom naselju u Petrinji pokreću knjižnicu u kojoj će njihovi volonteri organizirati radionice i pomagati školskoj djeci s lektirama i zadaćama

Kontejnersko naselje u Petrinji tako će, uz ljekarnu, ambulantu opće prakse i prostor Crvenog križa, dobiti i knjižnicu u kojoj se neće isključivo posuđivati knjige, priopćili su iz udruge. “Naši volonteri svakodnevno će biti prisutni u kontejnerskom naselju. Organizirat ćemo radionice, pomagati školskoj djeci s lektirama i zadaćama te nastojati podići kvalitetu života u naselju”, rekla je predsjednica udruge “Smiješak za sve” Marijana Jergović povodom predstavljanja ove pohvalne inicijative.

Krov nad glavom je samo dio rješenja, naglasila je i dodala kako treba uvijek misliti na budućnost i omogućiti najranjivijim skupinama nesmetan razvoj i podršku da što je moguće bezbolnije prođu kroz emocionalno teško razdoblje. Udruga je pokrenula inicijativu prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju knjižnice odmah nakon potresa, a volonteri i prijatelji udruge dosad su donirali oko 40 tisuća kuna za kontejner u kojem će se smjestiti knjižnica.

Udruga “Smiješak za sve” je prije pandemije koronavirusa imala projekt “Laku noć, pričoljupci” u kojem su volonteri pričalice svake večeri posjećivali dječje bolničke odjele i pričama odvodili mališane i njihove roditelje na sat vremena izvan bolničke realnosti. Kroz projekt “Danas sam tu! Za tebe!” volonteri su odlazili u Centar za rehabilitaciju Stančić gdje su štićenicima uljepšavali dan šetnjom, pjesmom i razgovorom.

“Pozitivno okruženje čini razliku i utječe na ljudske živote, pogotovo na one koji tek počinju. Želimo s vremenom educirati lokalne tete i stričeke pričalice kako bi projekt bio održiv i bez naših volontera iz Zagreba, a nadamo se i ostvarenju suradnje s knjižnicom u Petrinji”, rekla je Jergović.

Ako biste htjeli i vi nekako doprinijeti, kontaktirajte udrugu, a možete pomoći i na druge načine. Primjerice, kupnjom domaćih proizvoda OPG-ovaca i proizvođača pogođenih potresom.

Foto: Annie Spratt / Unsplash