SFeraKon, najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe, ove godine na zagrebačkom FER-u od 10. do 12. svibnja uz brojne ugledne goste!

Još jedno veliko ime znanstveno – fantastične scene dolazi na SFerakon – spisateljica i autorica svjetski poznate trilogije Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton! Rođena je u Torontu 1988., a djetinjstvo je provela na relaciji Europa – Kanada dok joj se roditelji nisu odlučili skrasiti u Francuskoj. Odrasla je u malom gradiću Beauaneu koji bi je motivirao da spontano zapjeva prvi song iz mjuzikla Ljepotica i zvijer kad bi imala imalo sluha. Stoga se umjesto glazbe posvetila čitanju i pisanj u te pritom razvila slabost prema fantasyju i snažnim ženskim likovima. Francusku je radi studija zamijenila Engleskom, gdje na Sveučilištu Cambridge, u King’s College upisuje studij Povijesti umjetnosti i nakon završetka zapošljava se u Londonu u jednoj aukcijskoj kući.

Njena prva knjiga Rebel of the Sands bila je na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman. Nastavak Traitor to the Throne je izašao 2017. godine, a završetak trilogije Hero at the Fall krajem 2017. godine. Do sad je serijal objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Turskoj, Izraelu, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu i Brazilu. Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za Najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author). Ima lošu naviku skupljanja hardcover knjiga pogotovo za nekog tko se često seli.

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplay-u. Vrlo zanimljiva izložba biti će izložba kostima najpoznatije hrvatske costplayerice Tajane Štasni, u krugu prijatelja ali i šire poznata i kao Taja Aždaja, koja ima više od sedamnaest godina staža. Ljubav prema

cosplayu počela je još u srednjoškolskim danima, kad se 2000. godine odvažila na dolazak na SFeraKon u kostimu Amidale iz Star Wars serijala. Tu priča u svoju ruku i počinje, pa tako kroz godine nastaju novi kostimi, ponajviše Star Wars tematike (Amidala, Obi- Wan, Leia, da nabrojimo samo neke od njih), ali i ostalih serijala iz polja fantastike i SF-a: Witch King iz Tolkienovog univerzuma, Alien i Predator, kostimi iz serijala Stargate. Skoro pa je nemoguće pobrojati i sve kostime koje su drugi dali šivati kod nje, što za potrebe cosplaya, što za LARP, reenactment, tematske zabave, pa čak i vjenčanja. Posebno će biti istaknut kostim Aliena kojim će se proslaviti 40 godina od prikazivanja prvog filma.

SFeraKon će obilježiti ponovo i suradnja s akademskim kiparom Veliborom Mačukatinom koji će obogatiti konvencijski prostor te s posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a posjetitelji će imat priliku sudjelovati u njegovoj kiparskoj radionici. Najbitnija izložba je ona dječjih radova, a koji su pobjednici nagradnog natječaja SFerice te će ista biti izložena tijekom trajanja SFeraKona

Sve navedeno samo je dio sjajnog programa koji vas očekuje u svibnju, a o kojem ćemo vas redovito izvještavati! Za sve ostale informacije pratite nas na službenoj stranici.