Sve zapaženiji na svjetskoj razini, startup Forust odlučio se posvetiti proizvodnji kvalitetnih proizvoda od otpadnih materijala odnosno nusprodukata drugih industrija. Oni su odlučili pokazati da se može opstati s održivim pametnim idejama!

Pažnju su privukli 3D printanjem proizvoda od piljevine pri čemu njihovi produkti za dom, dekoracije ili svakodnevnu uporabu, izgledaju prilično uvjerljivo i impresivno. Nije niti čudno jer danas uz pomoć 3D printera doista možemo proizvesti sve što nam padne na pamet, a u ovom slučaju važnost je veća jer proizvođač brine o reciklaži i ponovnoj upotrebi. Piljevina se uvozi kao nusproizvod iz drvne industrije koja bi ju inače odbacila kao otpad. Forust je odlučio pažljivo obrađivati slojeve piljevine te ih tretirati biorazgradivim i netoksičnim vezivom kako bi ju ponovno pretvorio u drvo. Dok je 3D printing industrija navikla na plastiku kao materijal za stvaranje, Forust za sirovinu koristi biološki proizvedene materijale koji bi se inače smatrali otpadom.

“Tehnologija Forust omogućuje nam da uzmemo nešto što je prethodno bilo drvni otpad i ponovno ga materijaliziramo u izuzetno lijepe i korisne stvari” izjavio je William McDonough, svjetski poznati održivi arhitekt, koji nije povezan s Forustom, ali je pobornik tehnologije koju oni propagiraju. Više o njihovim proizvodima i tehnologiji pročitajte ovdje.

Foto: Forust