Štand.hr platforma je za lokalne kreativce nastala po uzoru na Etsy, a koju je napravio jedan mali tim iz Vinkovaca. Razgovarali smo s njima, i jako nam se sviđa smjer u kojem idu

Većina onih koji su odlučili u nekom trenutku predstaviti svoj rad široj publici, najčešće ostaje na društvenim mrežama te putem privatnih poruka dogovara ove ne baš toliko legalne kupoprodajne poslove. No to je razumljivo, za male djelatnosti izrada vlastite (online) trgovine zahtjevan i rizičan pothvat. To je bio i jedan od razloga zašto je ovaj tim iz Vinkovaca, koji inače stoji iza tvrtke Start as koja se bavi digitalnim marketingom i kreiranjem web rješenja, pokrenuo Štand.hr

“Ideja o Štand.hr se rodila nakon razgovora s prijateljima koji imaju kućnu radinost i koji su htjeli otvoriti vlastiti webshop. Uvidjeli smo da je za takve male obiteljske djelatnosti izrada vlastite web trgovine dosta skup i riskantan korak. S druge strane pak, gotovo svi kreativci, domaće radinosti, obrti i slično, imaju Facebook i Instagram stranice, prisutni su online i shvaćaju važnost tog dijela poslovanja. Dosta njih i ostvaruje prodaju preko društvenih mreža, ali tu nailaze na razne probleme.” kaže nam ekipa iza ove platforme.

Zatim su sagledali cjelokupnu situaciju iz perspektive kupca: “Volimo kupovati online, volimo hrvatske proizvode i uvijek ćemo radije odabrati nešto napravljeno kod nas. No ako već ne znate neki mali domaći brand od prije –  kako uopće saznati da on postoji, gdje ćete ga pronaći, osim na sajmovima, gdje opet bude tek mali dio takvih proizvođača?”, pitali su se. Iako su društvene mreže dobar start, i dalje su kreativci raštrkani njihovim  bespućem te neki kvalitetni projekte ne dobe šansu na vrijeme, što zna dovesti do toga da se osobe iza njih obeshrabre i odustanu.

Ludababa ruksak od recikliranih plastičnih vrećica, 350 kn

Zato smo odmah reagirali kad smo vidjeli platofmu poput ove, kojoj je cilj okupiti hrvatske kreativce i rukotvorce, i predstaviti njihove proizvode kupcima diljem Hrvatske, a kupcima omogućiti sigurno plaćanje i pouzdanu, brzu dostavu. “Svidjela nam se ideja napraviti nešto poput hrvatskog Etsya, no otišli smo korak dalje i za svakog našeg korisnika kreiramo personaliziranu web trgovinu na kojoj kupci direktno od njih kupuju rukotvorine.” Kupci tako proizvode mogu kupovati pregledavajući personaliziranu stranicu pojedinačnog člana i tamo istraživati proizvode samo tog proizvođača, no mogu i otići na štand.hr/shop i istražiti proizvode svih članova. Trenutno imaju više od 20 kreativaca i preko 250 unikatnih proizvoda.

Atelier Ceramic šalica za kavu, 60 kn

“Interes novih korisnika raste iz dana u dan. Moramo priznati da nismo očekivali toliko veliki interes – tako da možete očekivati veliki broj novih članova i unikatnih proizvoda svakim danom. Trenutačno nam se kreativci javljaju putem društvenih mreža ili direktno mailom, a najlakši i najbolji način za pridružiti nam se je popunjavanjem svojevrsne prijavnice na adresi štand.hr/postani-prodavac.” Jedini uvjeti su da imate registrirani oblik djelatnosti ili da ste udruga, da svoje proizvode proizvodite sami ili uz pomoć jednostavnog stroja i da su načinjeni u Hrvatskoj.

AGart naušnice, 420 kn

“Registracija je potpuno besplatna, a od naših korisnika tražimo samo podatke koji će nam pomoći u izradi webshopa –  fotografije proizvoda, opise i detalje o njima i njihovim djelatnostima.” informiraju nas. I, što čekate? Bilo da ste zaljubljenik u radove domaćih kreativaca ili ste jedan od njih, posjetite štand.hr.

Zmajevna ruksak, 500 kn

Naslovna fotografija: Galerija Jakšić kamene vaze, od 240 kn do 280 kn