Višak soli u prehrani doista nije dobar – utječe na zdravlje bubrega, krvni tlak… Čime se može zamijeniti sol u jelima, a da hrana ne postane bljutava?
Sol u prehrani doprinosi hipertenziji
Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje unos manje od 2 g natrija dnevno (što odgovara 5 g soli). Većina ljudi udvostruči tu količinu i konzumira između 9 i 12 g soli dnevno. Čak 80 posto soli koju tijekom dana unesemo u organizam dolazi iz prerađene hrane. Tu skrivenu sol teško je kontrolirati ako pažljivo ne čitamo etikete, ali možemo smanjiti količinu koju dodajemo prilikom pripreme hrane.
Pomaže li smanjivanje soli snižavanju krvnog tlaka?
Prehrana s malo soli pridonosi zdravoj razini krvnog tlaka, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava zdravlje bubrega, sprječava napadaje astme i smanjuje zadržavanje tekućine. Pogledajmo koje su zamjene za sol koje ne kvare okus hrane, a poboljšavaju stanje vašeg kardiovaskularnog sustava.
Čime zamijeniti sol u salati? Umak od bosiljka i indijskih oraščića
Bosiljak i cilantro su vrlo aromatične biljke koje se mogu koristiti svježe za pripremu zdravih umaka. Pomiješajte listove biljke sa žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i dodajte šaku mljevenih indijskih oraščića, lješnjaka, badema ili pinjola. Idealan je za preljev kuhane tjestenine ili salate – nećete ni osjetiti da niste stavili soli.
Čime zamijeniti sol u jelima od ribe? Nekoliko kapi limuna
Filetu oslića ili bakalaru na žaru treba dodati nekoliko kapi limuna da bi bili ukusni, sol nije potrebna. Ribu možete pripremiti s mladim graškom koji ima prirodnu slatkoću, a ukusan je i bez soli te tako svoju večeru upotpunite dodatnim doprinosom vlakana i minerala. Limun ne samo da će zamijeniti manjak soli, već će i dati dobru dozu vitamina C vašim receptima.
Čime zamijeniti sol u umacima? Nekoliko listova mente
Nekoliko listića metvice možete dodati u umak ili krem juhu. Dobro ide i uz rižoto s graškom. Dat će vam vrlo originalan dašak okusa i svježine. Iskoristite nutritivne prednosti metvice, poput njezine analgetske moći, dok se u isto vrijeme riješite štetnih učinaka soli u prehrani.
Čime zamijeniti sol u juhama? Origano, timijan i ružmarin
Vašim receptima neće nedostajati ništa ako koristite ove aromatične biljke. Možete posipati mješavinu sva tri začina ili svaki zasebno. Računajte na antiseptička svojstva origana, karminativna svojstva ružmarina i antioksidanse majčine dušice.
Čime zamijeniti sol u kuhanim jelima? Muškatni oraščić
Čime zamijeniti sol u pripremi mesa? Peršin i sjeckani češnjak
Dodajte ljekovita svojstva peršina i češnjaka, a oduzmite štetne učinke soli na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava. Kombinacija peršina i nasjeckanog češnjaka pogodna je i za meso i za ribu. Peršin se ističe svojim diuretičkim svojstvima, dok češnjak pomaže u uklanjanju štetnih bakterija iz crijeva i poboljšava protok krvi kroz arterije.
Foto: Pexels