Iako je dobio naziv po jednom od najljepših i najromantičnijih sezonskih ukrasa svih vremena, snježni globus je zapravo pojam skovan kako bi opisao novi trend koji je sve samo ne simpatičan.

Radost i veselje u zraku, nostalgija, pokoja lampica i kuhano vino uzrokuju da se vaše simpatije, ili prijatelji, počnu ponašati malo zaljubljenije, nježnije, a neki čak izgovore ‘’Volim te’’. Osoba s kojom dejtate, a s kojom ste u opuštenom odnosu za koji znate da neće prerasti u vezu, baš bi sada mogla smisliti neki jako kreativan spoj, predivan poklon koji ste joj spomenuli kao želju još u listopadu, a mogli biste dobiti i upoznavanje s frendovima preko Zooma.

Iako zvuči bajkovito i kao da su vam se želje počele ispunjavati, ova ljubav i privrženost pukne kao i snow-globe ako ga nespretno stavite na policu.

Kad uzbuđenje nakon ‘’najdivnijeg doba godine’’ nestane, smanjuje se i intenzitet osjećaja prema vama. Psiholozi smatraju da ljudi to sve zapravo uopće ne rade namjerno. Najčešće je riječ o kombinaciji usamljenosti, obiteljskog pritiska, nostalgije i pogodnosti, kaže Danielle Forshee, Psy.D, psihologinja i bračna terapeutkinja. “Istraživanje je pokazalo da kada smo socijalno izolirani i osjećamo se usamljeno, naš mozak reagira aktiviranjem ključnih neurotransmitera odgovornih za emocionalnu dobrobit, motivirajući nas na traženje i ponovno uključivanje u socijalne interakcije”, kaže dr. Forshee. Drugim riječima, kad se osjećamo usamljeno, mozak nam se programira na to da nas potakne da potražimo druženje. Uz malo klasičnog pritiska za obiteljskim ručkom da ‘’gdje je cura/dečko?’’, i eto – imamo iskrenu potrebu za nekime koja se pretvori u pojedine nesvjesne radnje. No, treba biti oprezan. “Ako primijetite dramatične promjene u ponašanju ili u vremenu ili stilu komunikacije, to je obično signalni znak da se veza mijenja”, objašnjava Hoffman. Ako osoba s kojom neobavezno dejtate prijeđe od organiziranja druženja svaki drugi tjedan do želje da vas vidi svaki dan, neposredno prije Božića i Nove godine… Budite oprezni. “Morate imati na umu to da ne možete kontrolirati drugu osobu, možete kontrolirati samo kako vi reagirate na određenu situaciju. Ako vidite da situacija postaje malo pretjerana, svakako progovorite i osvijestite partneru ili prijatelju da osjećate neku drukčiju vibru i pitajte u čemu je stvar.’’ Možete, kako vole reći, i uživati u vožnji, ali ležerno, s razumom u glavi da će se ovaj ljubavni snijeg otopiti nakon blagdana.

Fotografija: Greg Rakozy/Unsplash