Pada snijeg na Zavižanu i Alanu! Ovo je službeni početak hladnijeg perioda godine u Hrvatskoj.

Kada padne snijeg na Velebitu, sve stane. Prizori su magični , prekrasni, no treba poslušati upute Parka, HGSS-a i ne srljati u planinu, već pričekati da se vremenske prilike ustabile. Do tada možete u divnim prizorima prvih centimetera snijega uživati preko snimki i fotografija koje Nacionalni park Sjeverni Velebit dijeli na svojim društvenim mrežama, a i obnoviti svoje znanje o ovim prekrasnim dijelovima Hrvatske.

Zavižan

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 metara nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine. S obzirom na to da je Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovu vršnom dijelu sukobljavaju se i dvije različite klime – maritimna i kontinentalna, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je ova zavižanska postaja od neizmjerne važnosti za meteorološku zajednicu. Planinarski dom Zavižan izgrađen je na temeljima nekadašnje Krajačeve kuće sagrađene davne 1927. godine. Krajačeva je kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata urušena te je Hrvatski planinarski savez, uz pomoć planinara iz Senja, 1951. godine započeo graditi novi planinarski dom koji je otvoren 27.7.1953. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli NP Sjeverni Velebit (@npsjevernivelebit)

Posao meteoroloških motritelja na postaji Zavižan već tri generacije obavljaju članovi obitelji Vukušić, koji su ujedno i domari planinarskog doma. Zahvaljujući njima, dom je za posjetitelje otvoren i u zimskim mjesecima. S obzirom na to da je prilaz lagan i da postoji planinarski dom i drugi sadržaji za posjetitelje (parkiralište, sanitarni čvorovi, klupe, odmorišta i sl.), Zavižan je vrlo dobra polazna točka za planinarske ture po Velebitu. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca, otvorit će vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Upravo vizure koje se pružaju sa skupine zavižanskih vrhova (Veliki Zavižan 1676 m, Balinovac 1601 m, Velika (Zavižanska) Kosa 1620 m, Vučjak 1644 m) ostavljaju najveći dio naših posjetitelja bez daha. Do Zavižana je najlakše doći preko glavnog ulaza u Park – Babić Siče iz pravca Oltara i Krasna. Na planinarskom domu postavljena je web kamera preko koje možete pratiti vremenske prilike na Zavižanu.

Alan

Alan sa širom okolicom područje je prostranih planinskih travnjaka, duliba i padeža iznad kojih se uzdižu slikoviti vrhovi. Veliki Alan (1414 m n.v.) jedan je od značajnijih velebitskih prijevoja. Njime prolazi poprečna velebitska cesta koja spaja Liku s morem. Smještena podno vrha Alančić uz sam rub šume, odmah uz prilaznu cestu nalazi se i Planinarska kuća Alan. S Alana se pruža prekrasan pogled na more i otoke. U neposrednoj blizini Alana nalazi se Mirovo – nekad ljetno planinsko naselje, a danas samo još jedan velebitski travnjak s vidljivim ostacima suhozida i starih ljetnih stanova. U prošlosti je Mirovo bilo jedno od većih naselja na Velebitu, o čemu danas svjedoče brojni ostaci kamenih kuća, štala, suhozida i cisterni (šterni). Alan je također dobra polazišna točka za planinarske ture po Velebitu, a do Alana možete lako doći asfaltiranom cestom iz pravca Jablanca ili makadamskom cestom iz pravca Begovače.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli NP Sjeverni Velebit (@npsjevernivelebit)

Zapuštena žičara za prijevoz trupaca s Velebita koja vodi od Alana do uvale Stinica na jadranskoj obali svojevrstan je spomenik ljudskom besmislu. Gradili su je u strahovito teškim uvjetima politički zatočenici kaznionice na Golom otoku. Bila je gospodarski neiskorištena i ekonomski neisplativa, te je radila svega nekoliko godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli NP Sjeverni Velebit (@npsjevernivelebit)

Fotografije: Nacionalni park Sjeverni Velebit,  I. Krmpotić, F. Nekić, A. Nekić