Svjetlan Junaković jedan je od intrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Rođen je u Zagrebu i diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Iako se školovao za kipara, najprisutniji je i najpoznatiji kao ilustrator. Prisutan je na skoro svim najbitnijim bitnim izložbama u svijetu, a njegove autorske slikovnice u izdanju Bohem pressa iz Zuricha objavljene su u preko dvadeset zemalja.

Samostalno je izlagao na mnogo mjesta; u Munchenu, Mantovi, Monzi, Busto Arsiziu, Lissoneu, Bariju, Budimpešti, Zagrebu, Mariboru, Ljubljani, Šibeniku, Varaždinu i isto tako je dobitnik mnogo nagrada za svoj rad; posebno se ističu one u New Delhiu (certificate of Honour IBBY) 1998., Bratislavi (plaque) 2001., Bariju (“Citta di Bari” za najboljeg stranog ilustratora u Italiji u 2002. i 2003.), 2004 u Japanu (Oita Biennale), 2005. u Brazilu (Gianni Rodari za najbolju knjigu igračku) te “Zlatna ptica” posebno priznanje nagrade “Grigor Vitez” u Zagrebu 2004. Junaković predaje i na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Tata u pidžami

Osim brojnih izložaba i nagrada, Svjetlan Junaković osvaja ilustracijama i slikovnicama i upravo mu je u izdanju Bodonija izašla knjiga naslova “Tata u pidžami”. Radi se (možda) o nekonvencionalnoj, ali potrebnoj priči za djecu i odrasle!

“Tata u pidžami” donosi naslikanu priču o tati koji, nakon što je godinama neprestano radio, jednoga dana nije otišao na posao, nije izlazio iz pidžame, nije baš bio dobro raspoložen. Cijela se obitelj udaljila i nekako rastužila. Do jedne domaće zadaće koja će ih razveseliti i promijeniti sve. Autorska slikovnica “Tata u pidžami” nagrađivanog i svjetski priznatog ilustratora Svjetlana Junakovića govori o snazi ljubavi koja nas spašava onda kad nam je najteže.

Knjigu možete kupiti u knjižari Fraktura ili online.

Knjiga dijete

Fotografija: Bodoni/Fraktura, Unsplash