Svi znamo za guacamole ili volimo samo zgnječiti avokado i staviti ga na tost prije nego stavimo jedno jaje na oko. No jeste li ikada probali zdrav i ukusan namaz od avokada koji je – sladak?
O avokadu zaista svatko ima mišljenje. Nekome je bezokusan, nekome kao maslac, nekome nema finije stvari na svijetu koja je još k tome, zasitna. Svejedno, možete ga pronaći u svakom gastro mjestu tanko narezanog u sendvičima ili zgnječenog na tostu. I iako postoji ona simpatična uzrečica da svatko tko voli avokado na tostu zbog toga nema novaca da si kupit stan, prehrana koja u sebi ima raznoliko voće i povrće, pa tako i avokado, može pružiti brojne zdravstvene prednosti.
Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. Također osigurava lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline, zbog čega smanjuje od rizika od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti, istovremeno promičući zdrav ten i kosu, povećanu energiju i umjerenu težinu. Sadrži visoku razinu zdravih, korisnih masnoća koje mogu pomoći osobi da se osjeća sitije između obroka. Konzumiranje masti usporava razgradnju ugljikohidrata, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
No ako vam je malo dosadio okus avokada ili jednostavno volite stalno isprobavati nešto novo, u guacamole slobodno dodajte malo cherry rajčica ili češnjaka, ili vrhnja, a možete napraviti i slatku verziju! Jedino što vam, uz avokado treba, je džem od naranče i đumbir! Ova kombinacija će vas zasititi, podići vam energiju i smanjiti upalne procese ako se toga dana malo osjećate kao da vas pecka grlo ili kao da biste mogli sljedeći dan probuditi se uz prehladu.
Ovaj recept možete, naravno, kombinirati i s drugim marmeladama i džemovima – pogotovo ako imate one domaće!
Avokado namaz s džemom od naranče
Sastojci:
1 zreli avokado srednje veličine
1 žlica džema od naranče
1 prstohvat svježeg ili sušenog đumbira
Priprema:
U srednjoj zdjeli zgnječite avokado vilicom, dodajte džem od naranče i đumbir i namažite na prepečeni kruh!
Foto: iStock/Getty Images