Osim što matchu obožavamo piti, jednako tako volimo je koristiti i kao dodatak slasticama jer, osim što je zdrava, pruža zanimljiv i drukčiji okus. Stoga, ako se još uvijek niste okušali u izradi slastica s dodatkom matche, u nastavku potražite tri jednostavna recepta zahvaljujući kojima ne možete pogriješiti!

Matcha palačinke

  • 1 jaje
  • 1 šalica brašna (klasično ili pirovo)
  • prstohvat praška za pecivo
  • 1 šalica mlijeka (kravlje ili biljno)
  • sol
  • 1 žlica matcha praha
  • 1 žlica ulja

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke kao kad klasično pripremate palačinke, a na kraju u smjesu dodajte žlicu matcha praha.
  2. Kad je smjesa kompaktna, krenite peći palačinke te ih kasnije nadjenite po želji.

Matcha cheesecake bez pečenja

  • 200 g Digestive keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 500 g krem sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice matcha praha
  • 1 žličica vanilija ekstrakta

Priprema:

  1. Kekse usitnite i pomiješajte s otopljenim maslacem te smjesu utisnite na dno kalupa i stavite u hladnjak.
  2. Dok se smjesa hladi, pomiješajte krem sir, šećer u prahu, matcha prah i  ekstrakt vanilije. Zasebno istucite slatko vrhnje pa dodajte u smjesu i pomiješajte.
  3. Dobivenu kremu posložite preko biskvita te stavite u hladnjak na otprilike četiri sata. Kad je kolač stvrdnut, dekorirajte šumskim ili sezonskim voćem.

Brzi matcha muffini

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žlice matcha praha
  • 100 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 240 ml mlijeka
  • 80 ml biljnog ulja (ili otopljenog maslaca)
  • 1 žličica vanilija ekstrakta
  • dodaci po želji (čokoladne kapljice, borovnice, komadići voća, orašasti plodovi)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za muffine, a koristite li papirnate košarice, umetnite ih u kalup ili kalup premažite maslacem.
  2. Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, matcha prah, šećer, prašak za pecivo i sol, a u drugoj zdjeli lagano umutite jaje, dodajte mlijeko, biljno ulje i ekstrakt vanilije.
  3. Sada mokre sastojke ulijte u suhe i lagano miješajte dok se sastojci ne spoje te pazite da ne miješate previše jer smjesa treba ostati malo grudasta. Ako želite dodati čokoladne kapljice, borovnice ili drugo voće, sada ih umiješajte.
  4. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.
  5. Kad su muffini pečeni, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade nekoliko minuta u kalupu, a zatim ih pažljivo izvadite i pričekajte da se još malo ohlade prije konzumacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crafti (@get.crafti)

Foto: Instagram, Pexels