
Jesen jednostavno miriše na bundevu. Osim što je kraljica kremastih juha i pečenih priloga, ova svestrana namirnica savršeno se uklapa i u slatke recepte
Naime, bundeva u desertima daje sočnost, prirodnu slatkoću i divnu aromu koja se odlično slaže s toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića. Stoga, ako tražite način kako unijeti jesensku atmosferu u svoju kuhinju, donosimo tri provjerena recepta; od mekanog kolača i cheesecakea do sočnih muffina.
U nastavku donosimo recepte:
Kolač s bundevom i cimetom
Sastojci:
- 300 g pirea od pečene bundeve
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
Postupak:
- Pećnicu treba zagrijati na 180 °C.
- Jaja i šećer izmiksati dok ne postanu pjenaste te potom dodati ulje i pire od bundeve.
- U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i začine, pa sve spojiti u glatku smjesu.
- Smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje i staviti peći na 35-40 minuta, a gotov kolač može se posuti šećerom u prahu ili poslužiti s tučenim vrhnjem.
Cheesecake s bundevom
Sastojci:
- 200 g mljevenih keksa
- 80 g otopljenog maslaca
- 400 g krem sira
- 200 g pirea od bundeve
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
Postupak:
- Mljevene kekse pomiješati s otopljenim maslacem i utisnuti u kalup, pa staviti u hladnjak.
- Krem sir izmiksati sa šećerom, jajima, pireom od bundeve, vanilin šećerom i cimetom dok smjesa ne postane glatka.
- Preliti preko podloge i peći 50 minuta na 160 °C.
- Cheesecake potpuno ohladite i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata prije posluživanja.
Muffini od bundeve i čokolade
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g pirea od bundeve
- 150 g šećera
- 100 g čokoladnih kapljica
- 80 ml ulja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Postupak:
- Jaja i šećer izmiksati, dodati ulje i pire od bundeve.
- U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol, pa sve spojiti u jednoličnu smjesu.
- Na kraju je potrebno umiješati čokoladne kapljice, a smjesu rasporediti u kalupe za muffine i peći 20 minuta na 180 °C, dok ne poprime zlatastu boju.
Dobar tek!
Foto: Pexels, Unsplash