Jesen jednostavno miriše na bundevu. Osim što je kraljica kremastih juha i pečenih priloga, ova svestrana namirnica savršeno se uklapa i u slatke recepte

Naime, bundeva u desertima daje sočnost, prirodnu slatkoću i divnu aromu koja se odlično slaže s toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića. Stoga, ako tražite način kako unijeti jesensku atmosferu u svoju kuhinju, donosimo tri provjerena recepta; od mekanog kolača i cheesecakea do sočnih muffina.

U nastavku donosimo recepte:

Kolač s bundevom i cimetom

Sastojci:

  • 300 g pirea od pečene bundeve
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića

Postupak:

  1. Pećnicu treba zagrijati na 180 °C.
  2. Jaja i šećer izmiksati dok ne postanu pjenaste te potom dodati ulje i pire od bundeve.
  3. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i začine, pa sve spojiti u glatku smjesu.
  4. Smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje i staviti peći na 35-40 minuta, a gotov kolač može se posuti šećerom u prahu ili poslužiti s tučenim vrhnjem.

Cheesecake s bundevom

Sastojci:

  • 200 g mljevenih keksa
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 400 g krem sira
  • 200 g pirea od bundeve
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta

Postupak:


  1. Mljevene kekse pomiješati s otopljenim maslacem i utisnuti u kalup, pa staviti u hladnjak.
  2. Krem sir izmiksati sa šećerom, jajima, pireom od bundeve, vanilin šećerom i cimetom dok smjesa ne postane glatka.
  3. Preliti preko podloge i peći 50 minuta na 160 °C.
  4. Cheesecake potpuno ohladite i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata prije posluživanja.

Muffini od bundeve i čokolade

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 200 g pirea od bundeve
  • 150 g šećera
  • 100 g čokoladnih kapljica
  • 80 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Jaja i šećer izmiksati, dodati ulje i pire od bundeve.
  2. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol, pa sve spojiti u jednoličnu smjesu.
  3. Na kraju je potrebno umiješati čokoladne kapljice, a smjesu rasporediti u kalupe za muffine i peći 20 minuta na 180 °C, dok ne poprime zlatastu boju.

Dobar tek!

Foto: Pexels, Unsplash