Slano, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, u lipnju će po prvi put ugostiti događanje Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koja povezuju regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije.

Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni natjecateljskog pritiska, mladi redatelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirom Purivatrom, organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

“Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente, koji, pak, imaju mogućnost izravnog susreta s nekima od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo osobnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji”, rekao je Miro Purivatra, autor koncepta i direktor Slano Film Days.

Na Slano Film Daysima sudjelovat će osam glumica i glumaca, šest redateljica i redatelja, te tri snimateljice, svi redom uspješni u svom umjetničkom djelovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (redateljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (redatelj, Crna Gora), Blerta Basholli (redateljica, Kosovo), Dina Duma (redateljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (redatelj, Srbija), Urša Menart (redateljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).

Glavni program događanja Slano Film Daysa, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na središnjem trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju događanja Slano Film Days.

Slano Film Days organizira se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na događanju Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Daysima: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

Slano Film Days događanje održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024. Sve informacije o programu i popratnim sadržajima događanja Slano Film Days dostupne su na službenoj stranici te na Instagram i Facebook profilu.

Foto: PR