Nova modna sezona pred nama najavila je šešire kao jedan od najpoželjnijih modnih detalja. Ponukan time, svratio sam do slavne zagrebačke obitelji Cahun koja šešire izrađuje još od davne 1935. godine

Svoje prve korake u modi započeo sam kao mladi student pred gotovo dva desetljeća i relativno rano dobio priliku stilizirati vlastite editoriale. Sjećam se i danas prvog snimanja za koje sam poželio šešire. Sa strahopoštovanjem sam gledao u mali izlog slavnog dućana obitelji Cahun podno Dolca. Trebalo mi je da skupim hrabrosti ući i upitati da mi ustupe koji… Znao sam da iza tih šešira stoji cijela povijest, fantastična obiteljska priča koju je Josip Cahun započeo još davne 1935. godine što ih čini jednim od najstarijih obrta u Zagrebu. Obiteljsku tradiciju predao je sinu Zlatku, a danas je nastavlja njegova unuka Josipa Cahun Szekely. Josipa i njezina majka Gordana srdačno su me dočekale tada u maniri pravih Zagrepčanki, i od tada već gotovo 20 godina rado svratim kad god mi zatreba šešir!

Odnedavno je radnja svoju staru kultnu adresu Pod zidom 8, gdje su uselili 1949. godine zamijenila novom, u Vlaškoj 59. Iako i dalje u srcu grada i na sjajnoj lokaciji, Josipa priznaje da joj se i dan-danas kad krene na Dolac stegne oko srca kada ugleda prazne izloge starog dućana. Novim su prostorom, kako kaže, zadovoljni, ali rijetko da će igdje više pronaći toplinu poput one u starom prostoru pokraj same Harmice. Razumljivo, uzme li se u obzir da je u djedovoj zanatskoj radionici odrastala i gdje se odvijao cijeli obiteljski život, a u podrumu ispod bila je smještena i majstorska radionica, koja je sada također u cijelosti preseljena na novu adresu. 

Svaki šešir, kako mi priča Josipa, i danas se ručno izrađuje do zadnjeg detalja istim tradicionalnim metodama koje su naučili od djeda Josipa, a izrada jednog traje i do tri dana. To pak osigurava da šešir kupljen kod Cahuna brižno čuvan praktički možete imati zauvijek! Stara zagrebačka gospoda svraćaju danas radi manjih popravaka šešira kupljenih još kod njezinog djeda prije nekoliko desetljeća. Vremena su se od tada kudikamo promijenila jer onomad se bez šešira na ulicu gotovo i nije izlazilo, šešir je bio dio bontona i pokazatelj kulture Zagrepčana i njihovih gostiju. Danas su šeširi prolazni trend, a konkurirati jeftinim verzijama high street brendova nije nimalo lako iako su po meni cijene vrhunskih i besprijekornih šešira Cahun više nego povoljne i pristupačne. Opstati na današnjem tržištu nije nimalo lako, kako kaže Josipa koja prati modne trendove u klobučarstvu i modi te nastoji klijentima ponuditi tradiciju i kvalitetu u spoju s modernim dizajnom. Ipak, daleko su potrebe domaćih kupaca od ludih trendova koje diktira primjerice London. Pomodni modeli privuku pažnju, ali na kraju dana najviše se, kako kaže, traži klasika koja nikad ne izlazi iz mode.

Šešire Cahun desetljećima su pronosili najveći uglednici, od predsjednika države do slavnih zvijezda. Sve šešire u kultnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli” izradili su oni, kao i slavni crveni cilindar Dina Dvornika. Ipak, za budućnost obiteljskog posla Josipa je više nego zabrinuta. Europskih dobavljača vrhunske zečje dlake od koje izrađuju sve svoje šešire sve je manje, sve se seli u Kinu, potražnja opada, a brza moda nemilice uništava zanatski perfekcionizam i kvalitetu. 

U njihovoj radionici pronaći ćete sve: od cilindara do fedora i panama, od tokica do marama i turbana. Obitelj Cahun sigurno ima savršen šešir za svakog od vas, a sada je, vjerujte mi, pravo vrijeme, ako već niste, da si ga napokon poklonite!