Jedan je od najtraženijih sastojaka jer odlično djeluje protiv mrlja na licu i bora. Stoga nije ni čudo da se uz serum s vitaminom C veže toliko mnogo mitova.

Kako biste odabrali najbolji serum za svoju kožu, potrebno je malo dublje upoznati ovaj sastojak. Tako ćete pronaći upravo onu bočicu koja najučinkovitije djeluje na nedostatke na licu.

Otkrivamo vam sedam zabluda o vitaminu C u nastavku.

Mit 1: Svi oblici vitamina C su isti

Na prednjoj strani vašeg seruma može pisati da serum sadrži vitamin C. Ali na popisu sastojaka općenito se pojavljuje kao L-askorbinska kiselina (čisti vitamin C). Postoje i brojni derivati ​​vitamina C, kao što su askorbil glukozid, magnezijev askorbil fosfat, askorbil tetraizopalmitat i drugi.

Svaka vrsta vitamina C malo je drugačija i ima drugačiji učinak na vašu kožu u smislu moguće iritacije i učinkovitosti.

Dakle, ako ste probali serum s vitaminom C i nije djelovao ili je izazvao iritaciju, pogledajte koji oblik vitamina C sadrži. Također, obratite pozornost na postotak i ostatak formulacije. Ako želite siguran izbor proizvoda s vitaminom C koji neće oksidirati i za koji je manja vjerojatnost da će izazvati iritaciju, odlučite se za stabilni derivat kao što je askorbil tetraizopalmitat.

Mit 2: Serum s vitaminom C čini kožu osjetljivijom na sunce

Vitamin C u svom čistom obliku je kiselina, zbog čega mnogi smatraju da ga treba koristiti samo navečer. No za razliku od nekih drugih kiselina, pokazalo se da vitamin C ne čini kožu osjetljivijom na sunce. Zapravo, studije pokazuju da ovaj snažan antioksidans zapravo može pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala.

To ne znači da ne biste trebali koristiti SPF, ali da je kombinacija vitamina C sa SPF-om odlična ideja. Svoj serum s vitaminom C možete koristiti ujutro i navečer bez oklijevanja. Koristite ga u svojoj rutini kada vašoj koži najviše paše.

Mit 3: Serum s vitaminom C nije za osjetljivu kožu

Zapravo, dobra vijest je da vitamin C može biti prikladan za sve tipove kože. Trik je pronaći pravi oblik vitamina C za vas. Na primjer, L-askorbinska kiselina je jedan od najučinkovitijih oblika, ali, s druge strane, ima najveće šanse izazvati iritaciju.

Ako imate osjetljivu kožu, odlučite se za derivat vitamina C. Magnezijev askorbil fosfat i askorbil tetraizopalmitat prikladni su za osjetljivu kožu i poznato je da se bolje upijaju.

Mit 4: Što viša koncentracija vitamina C, to bolje

Formula koja sadrži visok postotak vitamina C, ali nije ispravno formulirana kako bi ostala stabilna i učinkovita, može izazvati iritaciju i dati ne baš idealne rezultate. Osim toga, važna je sposobnost upijanja. To ne znači da je veća koncentracija nužno bolja.

Na primjer, 5% čistog vitamina C nije isto što i 5% derivata. Stoga se unaprijed dobro informirajte ili pitajte proizvođača ako ste u nedoumici koja vam koncentracija odgovara.

Mit 5: Vitamin C izaziva mrlje na koži

Možda ste primijetili da nakon korištenja nekih proizvoda s vitaminom C vaše ruke i lice mogu postati malo narančasti. L-askorbinska kiselina može vrlo brzo oksidirati, ako nije ispravno formulirana, i postati narančasta. Iako je i dalje sigurna za korištenje, gubi svoju učinkovitost.

Kako biste spriječili narančaste mrlje na koži, koristite serum s vitaminom C prije nego što oksidira. Također se možete odlučiti za serum koji sadrži derivat vitamina C jer su stabilniji.

Posljednja metoda koju možete isprobati jest nanošenje ulja na serum s vitaminom C kako biste spriječili oksidaciju na koži.

Mit 6: Nakon nekog vremena, vitamin C prestaje djelovati

Baš kao što tijelo ne može postati otporno na zdravu hranu koju jedete, koža ne postaje otporna ni na jedan aktivni sastojak. Ne postoji studija koja dokazuje da se koža može “zasititi” nekim proizvodom. Također nije potrebna pauza u korištenju između bočica.

Stoga se ne bojte: ako ste pronašli formulu koja vam odgovara, koristite je koliko god vaša koža želi.

Mit 7: Vitamin C se ne smije kombinirati s retinolom, kiselinama i niacinamidom

Zapravo, kombinacija vitamina C i nekih sastojaka može biti korisna. Počnimo s vitaminom C i niacinamidom. Svakako ih možete koristiti u istoj rutini, pogotovo ako želite posvijetliti hiperpigmentacije na koži i ujednačiti ten. Prvo nanesite serum s vitaminom C, a zatim niacinamid.

S druge strane, kada su u pitanju retinol i kiseline, možete ih koristiti zajedno s vitaminom C, ali ne u istoj rutini. Dakle, serum s vitaminom C možete koristiti ujutro nakon čišćenja lica, a kiseline ili retinol u večernjoj rutini. Ne zaboravite na SPF ujutro.

Ako se dvoumite oko izbora seruma s vitaminom C, detaljnija analiza sastojaka može biti od velike pomoći pri odabiru seruma koji će vašoj koži pružiti maksimalne rezultate.

Foto: Pexels