‘Budite hrabre, koristite vlastiti glas i nemojte biti jeka tuđeg mišljenja’, poručuje se limitiranom answear.LAB “Be Brave” kolekcijom inspiriranom kultnim filmom Thelma i Louise, čije se glavne protagonistkinje nisu bojale preuzeti rizik kako bi doživjele slobodu, te radovima Fride Kahlo, buntovne meksičke umjetnice koja je rušila tabue.

U Hrvatskoj je hrabru answear.LAB kolekciju predstavila Sara Renar, nagrađivana kantautorica i pripadnica skupine najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji, na koncertima u Varaždinu, Puli te Krku – odnosno na pozornici – mjestu koje u njoj budi nevjerojatan osjećaj slobode. Iz hrabrosti da na pozornici pokažeš svu svoju ranjivost proizlazi nevjerojatna snaga i razmjena energije. Što si vulnerabilnija na stageu, što više riskiraš – to si moćnija. Strašno volim tu igru publike i izvođača kod žive izvedbe. I tu se sjajno uklapa koncept “Be Brave”, ističe Sara.

Slogan “Be Brave” nije prazno slovo na papiru, već prilika da se ispriča priča o hrabrosti i o tome kako je to biti svoj. To za mene znači hrabrost. Hrabrost za biti svoj, hrabrost za istraživanje ali i hrabrost za suprotstavljanje nepravdi, za suprotstavljanje apatiji i za poduzimanje akcija kako bi ovaj naš svijet u kojem živimo bio bar malo ugodnije mjesto, nadovezuje se Sara.

answear.LAB je brend vodeće europske internetske platforme za kupovinu odjeće Answear koji je pokrenut kao platforma koja će biti na strani žena, kao platforma koja se zauzima za žene, ali i kako bi nadahnula i potaknula promjene po pitanju društvene nejednakosti te osviještenog dizajna. I sama Sara glazbom educira i osvještava žene o bitnosti individualnosti, ali i svojom glazbom šalje poruke o problematikama nejednakosti. Profesionalno iskustvo kao žene u svijetu glazbe i umjetnosti me nažalost vrlo brzo osvijestilo na navedena pitanja. Morala sam se daleko više dokazivati od muških kolega, podrazumijevalo se da ne znam baratati tehničkim aspektima posla, a medijska pitanja o balansiranju obitelji i karijere moji muški kolege nisu dobivali. Ako nisi dovoljno atraktivna, onda se ne obraća pažnja na tebe. A ako si atraktivna žena, onda ti se omalovažava rad. Svijet glazbe, bilo rokenrola bilo elektronike, je donedavno bio gotovo isključivo muško igralište, ali drago mi je vidjeti da se stvari ipak mijenjaju. Mislim da je strahovito bitno pokazati svojim primjerom – ako danas sutra neka djevojčica ohrabrena mojim nastupom, mojom produkcijom ili mojom pjesmom uzme u ruke instrument ili se uhvati kojeg audio softwarea to je već ogromna stvar, ističe Sara.

Limitiranom kolekcijom uistinu se želi ohrabriti žene da se ne prilagođavaju drugima, da ne slijede uobičajene obrasce – već da uvijek govore ono što misle, da su neustrašivo autentične i da se hrabro izlažu, a sve s ciljem kako bi se svijet prilagodio njima, a ne obrnuto. Upravo zato je i Sara Renar lice nove kolekcije answear.LAB brenda, a ovo je njezin “Be Brave” izbor.

Rokerica Answear Lab
Haljina Answear Lab
Bodi Answear Lab
Traper kratke hlače Answear Lab
Kožne natikače Answear Lab

Foto: Borut Brozović za Studio B, Answear