Nakon praizvedbe predstave “San i ludilo” (1976.) u suradnji s Arsenom Dedićem, koji je s Matovićem više od 40 godina gradio živi portret Tina Ujevića, pridružuje se Sara Renar koja svojom glazbom nastavlja Arsena i Tina.

San i ludilo

Goran Matović autor je kolaža, a Sara Renar glazbe. Ovo novo izdanje glazbeno-scenskog projekta dvostruka je posveta: Tinu Ujeviću, velikom hrvatskom pjesniku i boemu te njegovu sjajnu interpretu Arsenu Dediću. “San i ludilo” trojstvo je gradiva i osebujne montaže poznatih i manje poznatih pjesama, zatim Ujevićeve aforistične pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovjedne esejistike: “Ispit savjesti”, “El sentimiento de la vida” i “Pobjeđujem hljeb”. Ujevićevo djelo svojevrsna je ispovijed nalik autobiografskom eseju “Ispit savjesti”. “San i ludilo” trostruka je ispovijed: Ujević, Matović, Renar.

“Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražava i svemu slućenom daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Ujevićev teatar” – naglasili su autori projekta.

Izvedba se može pogledati 20.3. u Teatru &TD, a ulaznice možete kupiti ovdje.

Fotografije: MUO/Milan Pavić, Teatar &TD