U današnjem društvu, mnoge samohrane majke suočavaju se s izazovima koje nosi odgajanje djece. U potrazi za podrškom, zajedništvom i boljim životnim uvjetima, sve više ovih, hrabrih žena odlučuje se na jedinstveni korak – započinjanje zajedničkog suživota. 

Radi se o novom, ali sve većem trendu u kojemu samohrane majke udružuju snage, dijele resurse i najvažnije – stvaraju snažnu, podržavajuću zajednicu koja im pomaže u prevladavanju izazova i ostvarenju svojih ciljeva.

New York Times je podijelio priču o ovom novom fenomenu te podijelio nekoliko, zaista inspirirajućih priča.

Kristin Batykefer i Tessa Gilder sada žive skupa, u takozvanoj “Mommuni”. Sve je počelo kada je Kristin izgubila posao u marketingu zbog promjene uprave. Uslijed toga, njen brak se raspao, a ona se našla bez ikakvih prihoda i bez mogućnosti za smještaj. Kako bi joj pomogli da ponovno stane na noge, obiteljski prijatelji su je pozvali da sa svojom četverogodišnjom kćeri boravi u njihovoj kući. Kasnije se i  Kristinina najbolja prijateljica, Tessa, razvela i time su ove dvije žene dobile ideju za formiranje zajednice za samohrane majke pod nazivom “Moommunes”.

No, one nisu jedine koje su se odlučile na ovaj korak. Sve je više samohranih majki koje udružuju snage i kreću u suživot. Pomažu si u svemu – od sitnih “obaveza” poput pečenja kolačića, do onih većih, poput čišćenja kuće, čuvanja djece i plaćanja računa.

@beachykefer Reposting this one to let you all know that this week on @letsgrowthroughit podcast were sharing more about the #mommune & tips on how to start your own. Listen on Spotify or Apple pod. #divorcetok #podcastersoftiktok #fyp #singlemomlife ♬ original sound – Kristin

Roditeljstvo nije jednostavan posao, a pogotovo ako ste sami u toj ulozi, bez potpore bližnjih. Tome svjedoči i istraživanje američkog Ureda za popis stanovništva koje je otkrilo da će samohrane majke vjerojatnije iskusiti siromaštvo, stres, suočavati se s niskim samopouzdanjem i nedostatkom emocionalne potpore.

A upravo je zbog toga značaj ovih komuna još veći. U ovakvim se zajednicama žene oslanjaju jedna na drugu te lakše prelaze preko životnih teškoća.

U Moomuni žive i Holly Harper te Heerin Hopper. Naime, ove, dugogodišnje prijateljice su se razvele od svojih partnera u slično vrijeme, prije tri godine, za vrijeme epidemije. Osim s razvodom, borile su se i s izazovima koje je pandemija donijela – rad na daljinu, online škola i time osjećale da je njihova bitka sve teža i teža. Stoga su udružile svoje financije i kupile dom koji će dijeliti.

“Dijeljenje doma samohranim majkama nudi ključnu stvar koja im se često oduzima kada im se veze raspadnu — ekonomsku stabilnost. Želimo da naša djeca budu sigurna i želimo podršku koju zaslužujemo kao ljudi. Najlogičnija stvar na svijetu je dijeliti”, rekla je Happer.

Da je samohranim roditeljima potrebna pomoć i potpora svjesni su i u Francuskoj. Do kraja ove godine bi Commune, obrt za izgradnju stambenih objekata trebao otvoriti naselje u predgrađu Pariza u kojemu će živjeti 14  samohranih obitelji. 

No, ne planiraju na tome stati. Nakon izgradnje ovog naselja, planira se izgradnja još jednog, većeg naselja za samohrane roditelje u kojemu će živjeti 28 obitelji. 

Potreba za ovakvim inicijativama je sve veća u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Prema podacima, u Europskoj uniji je 12,6 posto samohranih roditelja. Mi smo, što se toga tiče, u skupini sa  Slovačkom, Grčkom i Slovenijom kao zemlje koje imaju najmanji udio samohranih roditelja (sve bilježe postotak manji od pet posto).

Unatoč tome, ne može se poreći važnost inicijativa koje bi pružile podršku samohranim roditeljima kod nas. Život u paru već sam po sebi predstavlja izazov u svjetlu sve većih troškova, a tek kako je teško kada svi ti tereti padaju na leđa samohranim majkama.

Upravo zbog toga su ove komune tako izuzetne. Dijeljenje troškova života, kao što su računi, mogu značajno olakšati financijsko breme, istovremeno pružajući potporu i suosjećanje koje svaka samohrana majka treba.

 

Foto: Pexels