Možda je prošlo više od 400 godina otkad su slavni Shakespeare i njegova glumačka družina hodali njime, ali kazalište Globe upravo doživljava svoje digitalno doba. Možemo li reći da je to zapravo njegovo najbolje doba?

Svi oni koji su oduvijek željeli posjetiti ovu legendarnu kazališnu instituciju koja je tijekom povijesti doživjela nekoliko rušenja i obnavljanja, složit će se da je. Londonsko kazalište Globe službeno je zatvoreno radi virusne epidemije, no putem svojih digitalnih kanala pronašli su način da ostanu u kontaktu sa svojim posjetiteljima. Na ovom linku dostupna je virtualna tura kazališta koje je izgrađeno još davne 1599. godine na inicijativu Shakespearea i njegovih glumaca. Slavni je pisac iscenirao mnoge od svojih drama upravo ovdje kao što su “Julije Cezar”, “Macbeth”, “Othello”, “Kralj Lear” i “Hamlet”. Kazalište je uništeno u požaru 1613., ali je obnovljeno te ponovno otvoreno odmah iduće godine. Konačno je zatvoreno 1642. godine sve do moderne rekonstrukcije 1997. godine kada je postalo nezaobilazna kazališna kuća za posjetitelje Londona jer kroz svoj program njeguje i održava Shakespeareovu ostavštinu ‘živom’.

Nakon što bacite virtualni pogled kako kazalište Globe izgleda danas, prebacite se na službeni YouTube kanal jer tamo ćete potpuno besplatno moći pogledati Shakespeareove kazališne klasike poput komedija “Dva plemića iz Verone” i “San Ivanjske noći”. Program će biti dostupan sve do kraja svibnja koji će također proteći u slavlju Shakespeareovog 456. rođendana, a “Romeo i Julija” bit će inspiracija za mnoge citate i recitale brojnih glumaca koji će biti objavljeni na paltformi.

 

 

Foto: Getty Images, screenshot