Za ovogodišnji festival Rotterdam Rooftop Days koji se održava od 26. svibnja do 24. lipnja 2022 i manifestaciju Rotterdam Architecture Month, studio MVRDV osmislio je privremenu instalaciju koja povezuje dvije zgrade – Rotterdam World Trade Centre i Bijenkorf robnu kuću

S obzirom da je slogan ovog renomiranog arhitektonsko-urbanističkog studija “We create happy & adventurous places” – s ovom 600-metarskom rooftop instalacijom upečatljive narančaste boje ostali su vjerni svojoj razigranoj estetici, ali i nizozemskoj tradiciji. 

Rooftop Walkway_Rotterdam

Rooftop Walkway_Rotterdam

Konstrukciju šetnice podupire sustav skela koji prati topografiju krovova obaju zgrada, između kojih se proteže jedna od najpoznatijih gradskih ulica – Coolsingel – a u ovom panoramskom pogledu moguće je uživati s visine od 30 metara.

Rooftop Walkway_Rotterdam

S obe strane šetnice, na rooftopu WTC-a i Bijenkorf robne kuće, posjetitelji mogu razgledati instalacije i izložbe nekoliko umjetnika, arhitekata i dizajnera.
Na ovaj način, festival Rotterdam Rooftop Days kreira nove prostore i posjetiteljima daje mogućnosti da istraže gradske krovove oplemenjene zelenim punktovima i obogaćene kulturno-umjetničkim sadržajima – s ciljem osvještavanja mogućnosti održivog korištenja rooftop prostora kao “drugog sloja” grada, poglavito za uzgoj biljaka, skladištenje vode, hrane i proizvodnju energije. 

Rooftop Walkway_Rotterdam

Budući da je studio MVRDV 2016. godine u svrhu obilježavanja 75-obljetnice rekonstrukcije Rotterdama nakon 2. svjetskog rata dizajnirao instalaciju “Stairs to Kriterion” koja je privukla 370 tisuća posjetitelja, njegovi vlasnici ističu kako ovogodišnji Rooftop Walkway zapravo predstavlja svojevrsni nastavak tog projekta.

“Ne samo da moramo zauzeti naše krovove i ozeleniti ih, već ih također povezati tako da možemo stanovnicima Rotterdama ponuditi novi rooftop park” – rekao je za Dezeen arhitekt Winy Maas, ističući kako je narančasti “tepih” poviše Coolsingela samo inicijalni test.

Rooftop Walkway_Rotterdam

No vrijedi također napomenuti da ovaj studio promatra Rotterdam i kroz roze naočale, jer njihova druga privremena instalacija koja će biti otvorena u okviru RRD festivala, naziva “The Podium” – jest upravo statement roze boje! Riječ je o panoramskoj platformi površine 600 kvadratnih metara, koja se nalazi na zgradi Het Nieuwe Instituta i to na na visini od 29 metara, a do nje vode 143 stube. 

Rotterdam_Podium_studio MVRDV

Više o njoj saznajte ovdje – a mi možemo pritom samo dodati da se nadamo da ćemo ovakve genijalne projekte, makar u manjoj mjeri, vidjeti i na našim prostorima.

A u međuvremenu, inspiriramo se idejama prezentiranima u okviru Rotterdam Rooftop Days – kao što je godišnja manifestacija International Rooftop Knowledge Day koja se održava 3. lipnja. Upoznajmo i revitalizirajmo naše krovove! 

Rooftop Walkway_Rotterdam

Foto: Studio MVRDV, PR (Ossip van Duivenbode)