U spomen na legendarnu Mani Gotovac, prvu intendanticu u hrvatskim nacionalnim kazalištima, Splitu pa Rijeci, HNK u Rijeci uprizoruje njezin posljednji roman – “Rastanci”.

“Rastanci” Mani Gotovac u HNK “Zajc”

Rastajati se, uvjerava nas ovaj roman, može značiti i biti u neprestanome procesu odlaska, ali nikada konačno ne otići. Baš onako kako bismo voljeli razmišljati o autorici. Roman “Rastanci” njezina je deveta knjiga, potresna i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi, koja se bavi najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima, koje nikad do kraja ne razumijemo, ali zbog kojih živimo. “Oni se žele, tjelesno i strasno, svaki put kad se vide, bez obzira na to što mu je ona u jednom trenutku željela baciti solnu kiselinu u lice, ali nije, jer se bojala da će mu oštetiti oči, u koje je i dalje zaljubljena. Bez obzira na to što mu je “smjestila” razvod, jer je znala da će ga to razbjesniti, jer nema više “legitimitet” za neobavezno zavođenje. I na kraju, oni se žele i bez obzira na to što je među njima deset drugih žena“ – kazala je Mani Gotovac o likovima romana uoči njegova izlaska 2019. godine.

Predstavu režira Anastasija Jankovska, Ruskinja rođena u Kijevu. Ona je kazališna, filmska i televizijska glumica te kazališna redateljica. U studenom 2009. godine postala je članicom dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Split, a potom i asistenticom u nastavi glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Režirala je predstavu “Usidrene”, prema dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka te u koprodukciji HNK-a Split, HNK-a Zadar i GDK-a Gavella.

Premijera predstave u režiji Anastasije Jankovske i adaptaciji Elvisa Bošnjaka na repertoaru HNK Zajc u Rijeci desit će se na Svjetski dan kazališta, u ponedjeljak 27. ožujka.

Fotografije: hnk-zajc.hr, VBZ