Prva humanoidna robotska svjetska umjetnica postavlja svoju izložbu autoportreta u Londonu, s pitanjem: Možete li se uslikati ako nemate sebe?

Ai-Da, robotska umjetnica pokrenuta umjetnom inteligencijom (AI), spremna je izložiti seriju svojih autoportreta – stvorenih dok se “gledala” u zrcalo – za koje se njezini tvorci nadaju da će poslužiti kao upozorenje o našem oslanjanju na tehnološke divove u svijetu koji se temelji na podacima. Ai-Da ima, kao što možete i pretpostaviti, postavljene kamere u očima, a AI i programi za računalni vid pretvaraju slike u koordinate koje upravljaju njezinom rukom za crtanje.

Ai-Da je, naime, u stanju pisati i o svojim utjecajima, pa je tako izjavila da joj je inspiracija ”Michelangelova oljuštena koža, jer nemam sebe da bih mogla od toga započeti. Prikaz unutarnje boli Fride Kahlo djelovao je na mene djelomično zato što ne mogu rezonirati, unatoč tome što sam svuda oko sebe promatrala neiscrpnu dubinu ljudske patnje.”

Robota, nazvanog po pionirskoj znanstvenici i matematičarki iz 19. stoljeća Adi Lovelace, razvili su Aidan Meller, vlasnik umjetničke galerije u Oxfordu, i njegova partnerica, kustosica Lucy Seal, koji su postajali sve zabrinutiji zbog ubrzanosti razvoja tehnologije.. “Živimo u kulturi selfija, ali svoje podatke dajemo tehnološkim divovima, koji ih koriste za predviđanje našeg ponašanja”, izjavila je Seal za Times. “Tehnologiji prepuštamo vlastite izbore.”

Izložba će se prikazivati ​​u svibnju i lipnju u Muzeju dizajna u Londonu, nadajući se ublažavanju ograničenja pandemije. Osim autoportreta i fonta koje je stvorila, tijekom prikazivanja izložbe bit će izložena 3D tiskana verzija glave Ai-Da, a robotska umjetnica će i gostovati, kako to obično biva u ”standardnim” izložbama.

Foto: Lucy Seal; Nicholas Johnston/Wikipedia