Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Uganda uvodi najstroži zakon protiv homoseksualaca? 

Parlament Ugande usvojio je jedan od najstrožih zakona na svijetu prema kojemu je protuzakonito identificirati se kao homoseksualna osoba. Ovim zakonom homoseksualci mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu, a ako ih ‘pomazi sreća’ mogu dobiti ‘samo’ 20 godina zatvorske kazne. Na smrtnu kaznu mogu biti osuđeni svi koje se okrivi da su počinili zločin ‘teške homoseksualnosti’ iako u zakonu nije specificirano na što se to odnosi. Da bi zakon bio u potpunosti prihvaćen preostaje samo još jedna potvrda, ona predsjednika Yoweri Musevenija koji će, ili potpisati zakon, ili staviti zabranu na provedbu zakona. Mnoge nevladine udruge pozvale su čelnika Ugande da odbaci zakon zbog kršenja ljudskih prava, no i dalje se čeka konačna odluka predsjednika. 

Prvi robot na svijetu  dobio status građana 

Robot napravljen umjetnom inteligencijom proglašen je građaninom u japanskom gradu Kobe. Robot imena Theo napravljen je 2020. godine i bavi se ugostiteljstvom, kuha kave i pravi japanski specijalitet baumkuchen. Theo je kao poklon zahvale za promoviranje slastice po kojemu je ovaj grad poznat, dobio poseban status boravišta, pa je tako postao jednak kao i svaki građanin Kobea, jedino što Theo ne mora plaćati porez i ne može glasati. 

@viceworldnews Theo, who loves making Japanese baumkuchen, is now officially a resident in a Japanese city. He’s also an AI robot. #japan #japantiktok #japanesefood #japanlife #baumkuchen #ai #robot #airobot #kobejapan #japanesedesserts #robotics ♬ original sound – VICE World News

Rusija obučava djecu 

Internetom se proširila snimka koju je podijelio ruski političan Vladimir Konstantinov, a koja prikazuje školarce koji uče kako koristiti puške i sudjelovati u borbi. Da su Rusi ozbiljni s obučavanjem djece potvrđuje i činjenica da su u školi opremili elektronsku streljanu u kojoj se izvodi nastava streljaštva. 

Porasla upotreba droga 

U Zagrebu je tijekom prošle godine utvrđena osam puta veća potrošnja kokaina u odnosu na 2011. godinu, preciznije 401,19 mg dnevno na tisuću stanovnika. Tragovi kanabisa iznose 96,34 mg, što je ponovno porast u odnosu na 2011. godinu kada je razina potrošnje bila 30,59mg. Ovo su rezultati istraživanja koje je provela portugalska agencija diljem Europe s ciljem otkrivanja razine tragova droge. 

Najviše tragova droge pronađeno je u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj. Portugalska agencija analizirala je otpadne vode u područjima postrojenja za pročišćavanje koja opslužuju oko 54 milijuna ljudi u 104 europska grada, uključujući i Zagreb. Ti su uzorci ispitani na tragove kokaina, amfetamina, metamfetamina, ecstasyja, ketamina i kanabisa, a otkrilo se da je uporaba droga bila veća nego u prethodnim studijama. 

“Podaci iz 104 grada daju sliku problema s drogama koji je i raširen i složen, sa svih šest supstanci otkrivenih na gotovo svim lokacijama”, rekao je u srijedu direktor portugalske agencije Alexis Goosdeel. 

Poletjela prva isprintana 3D raketa 

Prva isprintana 3D raketa na svijetu ‘Terran 1’ nakon dvije odgode, napokon je poletjela u četvrtak rano ujutro s Cape Canaverala na Floridi. Raketa gotovo 34 metara visoka i nešto više od dva metra široka tako je postala najveći isprintani 3D predmet koji je pokušao letjeti u orbiti. U prvom letu raketa je trebala stići u orbitu nakon osam minuta. Da je uspio, kalifornijski startup bio bi prva svemirska tvrtka u privatnom vlasništvu koja je to uspjela pri svom prvom lansiranju. Međutim, pojavio se problem oko pet minuta nakon polijetanja te je to značilo da raketa nije dosegla orbitu. 

“Današnje lansiranje potvrdilo je 3D raketnu tehnologiju koja će omogućiti naš sljedeći pokušaj, Terran R”, rekla je tvrtka nakon lansiranja. 

 

Helikopterom Black Hawk iz Velike Gorice u Split prvi put hitno prevezli transplantacijsko srce 

Helikopterom Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak je izvršen hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog srca. Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima iz Velike Gorice do Splita. Nakon uspješne medicinske eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju poletio iz Splita te je uspješno sletio u vojarnu u Veliku Goricu. 

„Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb“, rekao je ministar obrane Mario Banožić. 

Problem električne energije u Južnoj Africi 

Južna Afrika suočava se s velikom krizom električne energije. Konstantan niz gotovo svakodnevnih prekida i nestanaka struje, poznat i kao rasterećenje znači da milijuni ostaju bez struje čak i za obavljanje osnovnih životnih zadataka, poput kuhanja. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nedavno je ovu situaciju proglasio “stanjem katastrofe”, a u posljednjih nekoliko tjedana oformio je dva nova odjela ministarstva u onome što se smatra pokušajem da se ovaj problem riješi. 

Novi AI Chatbot 

Google je lansirao AI chatbot Bard. Korisnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva već sad mogu iskušati novi chatbot, dok će Hrvatska ipak još morati malo pričekati. Bard se, kao i ChatGPT bazina na large language modelu, tehnologiji umjetne inteligencije koja uči analizirajući podatke koji se nalaze online. Ova novina umjetne inteligencije nije zamišljena kao nova tražilica, već kao ‘alat’ koji nudi razradu ideje ili da vam pomogne napisati blog post. 

 

Otkrivena ‘mačkolisica’

Novom analizom gena otkriven je jedinstven genski soj divljih mačaka u blizini sjeverne Korzike. Prugasta ‘mačkolisica’ tako je potvrđena kao jedinstvena vrsta. Svoje ime dobila je zbog duljine svog tijela i po izrazito prstenastom repu s crnim vrhom. Upravo se po tom prstenastom repu, ova jedinstvena vrsta znatno razlikuje od šumskih i domaćih mačaka. Otkriće ove vrste važno je, jer će se u budućnosti morati poduzeti mjere zaštite da bi se očuvala ova ugrožena vrsta.