Ključ zdrave i uravnotežene prehrane je u balansu, a to znači da se niti jedna vrsta jela ne treba izbacivati s menija, već odabrati što nutritivno bogatija varijanta. U tom kontekstu, kad je riječ o slasticama, ukusni obroci na bazi rižinog griza nameću se kao sjajna opcija kad god vam se jede slatko.
Naime, rižin griz je lagana i hranjiva namirnica, prirodno bez glutena, lako probavljiva te idealna za osobe s osjetljivim probavnim sustavom. Isto tako, s niskim udjelom masti i bogat ugljikohidratima, rižin griz pruža dugotrajan izvor energije – što ga čini savršenim izborom za doručak ili međuobrok, a jedna od glavnih prednosti je neutralan okus koji se može upotpuniti s raznim dodacima.
Stoga u nastavku donosimo tri ukusna recepta.
Kremasti rižin griz s bobičastim voćem
- 500 mlijeka (ili biljnog mlijeka)
- 50 g rižinog griza
- mjerica whey proteina (okus po želji)
- smrznuto bobičasto voće
- kikiriki maslac
Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko, a kad proključa, dodajte griz i miješajte da biste dobili kompaktnu smjesu bez grudica. Zatim griz stavite u zdjelicu te umiješajte whey protein i dodajte bobičasto voće. Na kraju sve promiješajte i prelijte s malo kikiriki maslaca.
Rižin griz/puding s čokoladom
- 500 ml mlijeka
- 50 g rižinog griza
- 2 žlice kakaa u prahu
- 50 tamne čokolade
- agavin sirup
- manja banana
Priprema:
Zagrijte mlijeko i dodajte kakao u prahu pa polako umiješajte rižin griz te kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Zatim dodajte agavin sirup i komadiće tamne čokolade te miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ulijte puding u čaše ili zdjelice, ohladite i poslužite s nekoliko kolutića narezane banane.
View this post on Instagram
Rižin griz s jogurtom
- 50 g rižinog kriza
- 100 g grčkog jogurta
- agavin sirup
- mjerica whey proteina
- višnje
Priprema:
Zagrijte vodu i dodajte rižin griz, a kad je pri kraju, dodajte i agavin sirup te sve skupa promiješajte. Griz prelijte u zdjelice pa pomiješajte s whey proteinom i dodajte grčki jogurt na dobivenu smjesu, međutim – nemojte miješati. Na grčki jogurt stavite ocijeđene višnje te ostavite u hladnjaku minimalno dva sata ili preko noći.
Foto: Instagram/@healthylaura_wellness