Ključ zdrave i uravnotežene prehrane je u balansu, a to znači da se niti jedna vrsta jela ne treba izbacivati s menija, već odabrati što nutritivno bogatija varijanta. U tom kontekstu, kad je riječ o slasticama, ukusni obroci na bazi rižinog griza nameću se kao sjajna opcija kad god vam se jede slatko.

Naime, rižin griz je lagana i hranjiva namirnica, prirodno bez glutena, lako probavljiva te idealna za osobe s osjetljivim probavnim sustavom. Isto tako, s niskim udjelom masti i bogat ugljikohidratima, rižin griz pruža dugotrajan izvor energije – što ga čini savršenim izborom za doručak ili međuobrok, a jedna od glavnih prednosti je neutralan okus koji se može upotpuniti s raznim dodacima.

Stoga u nastavku donosimo tri ukusna recepta.

Kremasti rižin griz s bobičastim voćem

  • 500 mlijeka (ili biljnog mlijeka)
  • 50 g  rižinog griza
  • mjerica whey proteina (okus po želji)
  • smrznuto bobičasto voće
  • kikiriki maslac

Priprema:

U loncu zagrijte mlijeko, a kad proključa, dodajte griz i miješajte da biste dobili kompaktnu smjesu bez grudica. Zatim griz stavite u zdjelicu te umiješajte whey protein i dodajte bobičasto voće. Na kraju sve promiješajte i prelijte s malo kikiriki maslaca.

Rižin griz/puding s čokoladom

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g rižinog griza
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 50 tamne čokolade
  • agavin sirup
  • manja banana

Priprema:

Zagrijte mlijeko i dodajte kakao u prahu pa polako umiješajte rižin griz te kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Zatim dodajte agavin sirup i komadiće tamne čokolade te miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ulijte puding u čaše ili zdjelice, ohladite i poslužite s nekoliko kolutića narezane banane.

Rižin griz s jogurtom

  • 50 g rižinog kriza
  • 100 g grčkog jogurta
  • agavin sirup
  • mjerica whey proteina
  • višnje

Priprema:

Zagrijte vodu i dodajte rižin griz, a kad je pri kraju, dodajte i agavin sirup te sve skupa promiješajte. Griz prelijte u zdjelice pa pomiješajte s whey proteinom i dodajte grčki jogurt na dobivenu smjesu, međutim – nemojte miješati. Na grčki jogurt stavite ocijeđene višnje te ostavite u hladnjaku minimalno dva sata ili preko noći.

Foto: Instagram/@healthylaura_wellness