Karipska država Barbados postala je republika 29. studenoga, prekinuvši svoje veze s kraljicom Elizabetom II. Na istoj ceremoniji, država je Rihannu proglasila nacionalnom heroinom

Nakon što je Princ Charles održao govor u kojem je priznao prekid dugogodišnje vladavine britanske monarhije nad Barbadosom, to je označilo početak novog poglavlja za karipski otok kao republike, i dobio je svoju prvu predsjednicu, damu Sandru Mason. I novu kraljicu, čini se.

Rihanna preuzima titulu nacionalne heroine u sklopu deklaracije Republike Barbados i inauguracije prve predsjednice
Rihanna prisustvuje ceremoniji predsjedničke inauguracije na Heroes Squareu 30. studenog 2021. u Bridgetownu, Barbados. (Foto: Jonathan Brady – Pool/Getty Images)

Malo superzvijezda može reći da imaju nacionalni dan u svoju čast. Sada, Rihanna može, nakon što je prihvatila ovu titulu, i to u vatrenoj haljini iz tvornice Bottega Veneta.

Naime, malo ljudi ne zna da je Rihanna rođena na Barbadosu i iznimno je ponosna na svoje nasljeđe, a jedna od posljednjih njezinih gesta je doniranje respiratora ovoj zemlji. “Nastavi blistati poput dijamanta i donositi čast svojoj naciji svojim djelima”, rekla je premijerka Mia Mottley Rihanni tijekom ceremonije, koja je tek druga žena i 11. osoba koja je proglašena titulom Barbadski nacionalni heroj.

Rihanna pozdravlja prvu predsjednicu Barbadosa, damu Sandru Mason
Rihanna pozdravlja prvu predsjednicu Barbadosa, damu Sandru Mason (Foto: Jeff J Mitchell – Pool/Getty Images)

Inače, Barbados je izabrao svoju prvu predsjednicu damu Sandru Mason ikad još krajem listopada, mičući kraljicu Elizabetu s čela države. Dama Sandra, prva žena na Prizivnom sudu Barbadosa, bila je generalna guvernerka od 2018. godine. Vlada je prošle godine objavila i plan prelaska na status republike, rekavši da je “došlo vrijeme” da Barbados “potpuno ostavi kolonijalnu prošlost za sobom”. Promjena je već bila preporučena ustavnom ocjenom 1998. godine.

Barbados nije prva bivša britanska kolonija na Karibima koja je postala republika. Gvajana je taj korak poduzela 1970., manje od četiri godine nakon stjecanja neovisnosti od Britanije. Trinidad i Tobago slijedili su ga 1976. i Dominika 1978. godine. Jamajka je u prošlosti sugerirala da bi također mogla razmotriti promjenu, možda ih ovo i potakne.

 

Foto: Toby Melville /Pool/Getty Images