Resort s 35 apartmana u meksičkoj regiji Baja utočište je za surfere i entuzijaste boravka na otvorenom 

Održivost je više od floskule u Paradero Todos Santos, luksuznoj “soft avanturističkoj” destinaciji koja se nalazi u meksičkoj regiji Baja. Imanje od 35 apartmana, koje je otvoreno u veljači 2021. zamisao je meksičkih poduzetnika Pabla Carmone i Josha Kremera, te ide iznad i dalje u korištenju lokalnih proizvoda i zapošljavanju radnika iz susjednog područja, pomažući da se imanje proglasi UNESCO rezervatom biosfere — kojih ima samo dva u Baji!

“Paradero je destinacija koja uključuje iskustvo povezivanja s prirodom, održivošću, razvojem zajednice i očuvanjem,” kažu Carmona i Kremer za Graziju. “Rad s biodinamičkim poljoprivrednicima, satovi meditacije uz polja suncokreta i jutarnje šetnje i šetnje u zalazak sunca u planinama Sierra de la Laguna uključeni su u boravak. Sve to djelomično služi za poticanje gostiju da izađu i istražuju.”

Paredero Hotel Paredero Hotel

Utočište za surfere i entuzijaste na otvorenom, Paradero Todos Santos sebe opisuje kao “80 posto krajobraz, 20 posto građevinski projekt.” Prostirući se na više od 160 hektara obiteljskih farmi unutar poljoprivredne zajednice La Mesa, Paradero – što u slobodnom prijevodu znači “stanica na putu” – izgrađen je s temeljnim uvjerenjem da “nezaboravna iskustva idu ruku pod ruku s održivošću, razvojem zajednice i očuvanjem.” S više od 355 sunčanih dana i izravnim letovima iz velikih američkih gradova, uključujući San Francisco, Los Angeles, Phoenix, Houston, Denver i New York City, aktualan je tijekom cijele godine.

Paredero Hotel

Uranjajući goste u prirodu, Paradero odaje počast i poštovanje zemlji koju je zaposjeo, samo nekoliko sati vožnje od zračne luke San Jose del Cabo. Zapošljavanje lokalnog stanovništva osigurava da generacije znanja o ovoj bujnoj oazi skrivenoj u pustinji u podnožju planinskog lanca Sierra de la Laguna ostanu netaknute.

Paredero Hotel

“Todos Santos je jedinstveno mjesto u Baji gdje se sudara pet različitih eko-sustava: pustinja, planine, plaže, oaza s palmama i poljoprivredno zemljište”, objašnjavaju Carmona i Kremer. “Ne postoji drugo mjesto gdje možete pronaći tako raznolik krajolik na tako malom prostoru.”

Paredero Hotel

Područje Paradero Todos Santosa također ima više od 100.000 četvornih stopa botaničkih vrtova, koji se sastoje od 80 endemskih vrsta uključujući crvenu pješčanu verbenu, Mojave yuccu i Shawovu agavu. Za njih se brine tvrtka Polen iz Mexico Cityja koja se bavi krajobraznom arhitekturom (neki od klijenata su im i  Google i Twitter) a rasprostranjenost uključuje više od 20.000 biljaka, od kojih su mnoge bile na zemlji prije nego što je odmaralište izgrađeno.

Paredero Hotel

Hotel je Izgrađen korištenjem lokalnog bež betona kako bi se neprimjetno uklopilo u krajolik, a imanje također ima akcente meksičkog tornillo drva, metala i tekstila. Dizajniran je u obliku trapeza kako bi osigurao pogled koji oduzima dah iz svakog apartmana.

Paredero Hotel

Od dizajnerski izrađenog namještaja i krovnog prostora za jogu do otvorene kuhinje s tradicionalnom Oaxcan glinenom pećnicom i višenamjenskom dnevnim boravkom, postoji osjećaj autentičnosti i promišljenosti u svakom kutku resorta.

Paredero Hotel

“Željeli smo stvoriti hotel koji bi postojao u skladu sa zajednicom i prirodnim ljepotama kako bismo zamaglili granicu između unutarnjeg i vanjskog života”, kažu Carmona i Kremer. “Paradero ima u cilju promovirati dizajnerski talent Meksika, raditi s održivim materijalima i koristiti najkvalitetniju izradu od namještaja do tekstila. Proveli smo više od godinu dana projektirajući s našim timovima za arhitekturu, dizajn interijera i krajolika, pri čemu je svakoj praksi pridavana ista važnost.”

Paredero Hotel

Isto toliko razmišljanja uloženo je  i u stvaranje ostatka ponude u Paradero Todos Santos. Kuhar Eduardo Rios, vodi kuhinju, koja je postala poznata kao odredište za sebe kako za putnike tako i za lokalno stanovništvo. Kulinarski tim koristi samo pet dobavljača, a jela se izrađuju od najviše pet sastojaka.

Paredero HotelParedero Hotel

“Pomičemo koncept “od farme do stola” na višu razinu”, hvale se Carmona i Kremer. „Samo nekoliko koraka od naših restorana nalazi se naš vrt na licu mjesta, a okruženi smo s više od desetak obiteljskih farmi. Nabavljamo što je više moguće s naših farmi, mora i rančeva.”

Mediteranska klima u regiji idealna je za uzgoj začinskog bilja i povrća koje se koristi za izradu jela u restoranu Paradero, uključujući primjerice školjke s čokoladom na žaru, tamal od koštane srži, aquachile od zelene kapice i huitlacoche ceviche. U baru Pericúe pronaći će se prilagođeni jelovnik za kušanje, primjerice kukuruznih tortilja, dimljenog mesa i ribe te nadopunjen  koktelima napravljenim od svježe prešanih sokova i domaćih miksera.

Paredero Hotel

No wellness je glavni prioritet u Paradero Todos Santos, s aktivnostima kao što su surfanje, joga i brdski biciklizam i planinarenje. “Naš cilj je ponuditi wellness i iskustva liječenja koja mijenjaju život”, kažu Carmona i Kremer. „Autentični Temazcal tretman odvija se u ‘kolibi’ koju je izradio lokalni Temazcal graditelj od čerpića s lokalnog tla. Ceremoniju vodi naš stalni meksički šaman. Kada se uđe unutra, vruće vulkansko kamenje se postavlja u središte i voda se prelijeva preko stijena kako bi se proizvela para. Tretman je dio meksičke kulture oko 1000 godina.” Sve što možemo reći je wow i nadamo se jednog dana i vidjeti uživo!