Celebrity danski arhitekt Bjarke Ingels i njegova grupacija BIG povezali su dvije bivše bolničke zgrade uz pomoć zakrivljene čelične ekstenzije kako bi kreirali muzej FLUGT posvećen izbjeglicama u danskom gradu Oksbøl 

Novi muzej, ukupne površine od 1.600 kvadratnih metara, nalazi se na mjestu nekadašnjeg najvećeg izbjegličkog kampa u zapadnoj Danskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Danas okružene šumom, dvije bolničke zgrade su za vrijeme kampa mogle smjestiti čak 35.000 osoba. Stoga, osim što istražuje važan dio povijesti ove zemlje, također podsjeća da je tema izbjeglica danas relevantnija više nego ikad.
Kako je rekao za Dezeen Bjarke Ingels – “Ove zgrade neke su od posljednjih fizičkih manifestacija bivšeg kampa za izbjeglice, a njihovo očuvanje je od neprocjenjive važnosti da buduće generacije mogu razumjeti prošlost i sadašnjost.”

FLUGT

FLUGT

Dok je sjeverno krilo objekta renovirano kako bi se moglo transformirati u glavni izložbeni prostor, u južnom krilu nalaze se uredski prostori i kafić.
Oba bloka spojena su čeličnom ekstenzijom koja svojom zakrivljenom formom kreira mali skriveni vrt, pri čemu je kao glavni materijal odabran Corten čelik zbog svoje boje koja je komplementarna nijansi cigle od koje su izgrađene bolničke zgrade – a njezina unutrašnjost od masivnog drva reflektira njihovu drvenu krovnu konstrukciju.

FLUGT

FLUGT je svojevrsni nastavak drugog projekta kojeg je BIG dizajnirao u blizini, Tirpitz Museum – a oba je naručila ustanova Vardemuseerne, s ciljem revitalizacije povijesnog naslijeđa ove regije.

Više o ovom atraktivnom muzeju saznajte ovdje. 

Foto: Vardemuseerne, PR