Ove zime MOMA je isplanirala sve posjetitelje „počastiti“ zanimljivom gigantskom video instalacijom turskog umjetnika sa stalnom adresom u Los Angelesu, Refika Anadola.

Velika instalacija pod nazivom Unsupervised (hrv. Bez nadzora) sadržava  tri nova digitalna umjetnička djela Refika Anadola koja koriste umjetnu inteligenciju za interpretaciju i transformaciju više od 200 godina umjetnosti iz kolekcije MoMA-e. Refikov rad je postavljen u studenom, a kroz cijeli period postava kontinuirano generira nove oblike na velikom medijskom zidu dimenzija približno 7 × 7 metara u predvorju muzeja u prizemlju. Poznat po svojim revolucionarnim digitalnim umjetničkim djelima i javnim instalacijama, Anadol je stvorio jedinstvenu i neviđenu meditaciju o tehnologiji, kreativnosti i modernoj umjetnosti. Stvorio je umjetnička djela koja se odvijaju u stvarnom vremenu, kontinuirano generirajući nove i nezemaljske oblike koji obavijaju gledatelje u instalaciji velikih razmjera.

Anadol je istrenirao sofisticirani model strojnog učenja za tumačenje javno dostupnih podataka iz zbirke MoMA-e. Dok model “šeta” kroz svoju koncepciju ovog širokog raspona djela, on ponovno zamišlja povijest moderne umjetnosti i sanja o tome što je moglo biti – i što bi moglo doći. Zauzvrat, Anadol uključuje podatke specifične za lokaciju iz okruženja predvorja Muzeja – promjene u svjetlu, kretanju, akustici i vanjskom vremenu – kako bi utjecao na slike i zvuk koji se neprestano mijenjaju.

AI se često koristi za klasifikaciju, obradu i generiranje realističnih prikaza svijeta. Nasuprot tome, Unsupervised je vizionarski: istražuje fantaziju, halucinacije i iracionalnost, stvarajući alternativno razumijevanje samog stvaranja umjetnosti. Instalacija se temelji na djelima koja su kodirana na blockchainu, distribuiranoj digitalnoj knjizi, koja predstavlja javni zapis Anadolove umjetnosti. “Pokušavam pronaći načine kako povezati sjećanja s budućnošću,” rekao je umjetnik, “i učiniti nevidljivo vidljivim.”

Rad uživo izgleda impresivno, ali i opuštajuće jer brojni gledatelji ovdje provode sate promatrajući ga. Svi zainteresirani mogu ga pogledati sve do 15. travnja 2023. u njujorškoj MOMA-e.

 

Foto: MOMA press