Recept kojem mnogi pribjegnemo na putovanjima, pogotovo obitelji s djecom. Kiflice sa sirom ili kiflice sa sirom i šunkom jednostavno vam moraju biti nadohvat ruke. Donosimo vam recepte za super mekane kiflice!
Tijesto za kiflice je naravno ključan faktor finih kiflica, a ovi recepti za kiflice sa sirom i šunkom, to svakako imaju na umu. Uživajte.
Kiflice sa sirom
za 8 osoba
priprema: 20 min
pečenje: 30 min
Sastojci
- 250 g glatkog brašna
- 125 g krem sira
- 1 ravna žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- sezam
- 3 žlice kiselog vrhnja ili krem sira
- 100 g mortadele
Priprema
- U dubljoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte krem sir, bjelanjke, mlijeko i ulje. Rukom zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna.
- Pripremljeno tijesto istanjiti u krug, te ga u tankom sloju premazati kiselim vrhnjem. Narežite ga na 16 trokuta i na svaki stavite malo mortadele. Zamotajte rolice.
- Pleh od pećnice obložite papirom za pečenje, pa u njega prebacite pripremljene rolice. Žumanjke umutite s malo mlijeka i njime ih premažite. Pospite sezamom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta dok ne porumeni. Gotove rolice prekriti čistom kuhinjskom krpom da se prije posluživanja ne osuše.
Savjet plus! Rolice možete napraviti prazne pa ih poslužite s namazima po želji.
Kiflice sa šunkom i sirom – pizza kiflice
za 5 osoba
priprema: 30 min
mirovanje: 30 min
pečenje: 25 min
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica ulja
- 7 g suhog kvasca
- 320 ml mlake vode
- 50 g maslaca
- 250 g šunkerice
- 300 g sira
- malo origana
- 1 jaje
- 30 ml kečapa
Priprema
- U posudi pomiješati polovicu brašna sa žličicom soli i promiješati. Dodati suhi kvasac, ulje i mlaku vodu, pa sastojke mijesiti ručno. Postupno dodati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Pustite da odmori 5 minuta, a zatim ponovno mijesiti još 5 minuta. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne.
- Posebno pripremiti nadjev. Šunku narezati na kockice i pomiješati sa sirom, dodati malo origana i promiješati.
- Podijeliti tijesto na dva dijela. Prvi dio tijesta stanjiti u krug i premazati omekšanim maslacem, a zatim prekriti drugim dijelom stanjenog tijesta i lagano zarolati valjkom.
- Složeno tijesto križno narezati na trokute. Nanijeti žličicu nadjeva i zarolati na širi dio svakog trokuta.
- Kiflice složiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i preliti kečapom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok malo ne porumeni.