Iako nas temperature iz dana u dan “zezaju”, pa je vani malo toplo, malo hladno, jedno je sigurno – miris jeseni osjeti se u zraku. To znači kako je polako vrijeme da zaboravimo na osvježavajuće, ljetne slastice i okrenemo se sočnim, kremastim teksturama u kojima glavnu ulogu ima bundeva.
Bundeva je bogata hranjivim tvarima, a njezina slatkoća i tekstura čine je idealnom za razne deserte. Stoga, budući da je pred nama vikend, ima li boljeg trenutka za inspiraciju?
U nastavku potražite tri zbilja jednostavna recepta koja će zadovoljiti vaše nepce, uljepšati prve jesenske dane i zajamčeno uspjeti!
Kremasta pita od bundeve
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 400 g pirea od bundeve (možete ispeći ili skuhati bundevu te ju izmiksati)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 1 žlica smeđeg šećera ili agavinog sirupa
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića i soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C te razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u kalup za pitu.
- U zdjeli pomiješajte pire od bundeve, slatko vrhnje, jaja, šećer i začine te smjesu dobro miješajte dok ne postane potpuno glatka.
- Prelijte smjesu preko tijesta i pecite 45-50 minuta, dok krema ne postane čvrsta.
- Ohladite pitu prije posluživanja, a poslužite je ukrašenu tučenim slatkim vrhnjem ili kuglicom sladoleda od vanilije.
Kuglice od bundeve i kokosa
Sastojci:
- 200 g pirea od bundeve
- 100 g kokosovog brašna
- 50 g meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica vanilin šećera
- kokosovo brašno
Priprema:
- U zdjeli miješajte pire od bundeve, kokosovo brašno, med, cimet i vanilin šećer dok ne dobijete gustu smjesu.
- Od smjese oblikujte kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte kuglice u kokosovo brašno i stavite ih u hladnjak kako bi se stvrdnule na barem 30 minuta, a idealno na sat vremena.
Muffini s bundevom i čokoladom
Sastojci:
- 250 g pirea od bundeve
- 200 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 100 ml biljnog ulja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 100 g čokoladnih kuglica ili nasjeckane čokolade
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine s papirnatim košaricama.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i šećer, a u drugoj zdjeli umutite jaja, pire od bundeve i ulje.
- Spojite mokre i suhe sastojke, dodajte čokoladne kuglice ili nasjeckanu čokoladu te sve skupa dobro izmiješajte.
- Punite košarice smjesom do 3/4 visine i pecite 20-25 minuta, dok muffini ne poprime zlatnosmeđu boju.
Foto: Unsplash, Pexels