Iako nas temperature iz dana u dan “zezaju”, pa je vani malo toplo, malo hladno, jedno je sigurno – miris jeseni osjeti se u zraku. To znači kako je polako vrijeme da zaboravimo na osvježavajuće, ljetne slastice i okrenemo se sočnim, kremastim teksturama u kojima glavnu ulogu ima bundeva.

Bundeva je bogata hranjivim tvarima, a njezina slatkoća i tekstura čine je idealnom za razne deserte. Stoga, budući da je pred nama vikend, ima li boljeg trenutka za inspiraciju?

U nastavku potražite tri zbilja jednostavna recepta koja će zadovoljiti vaše nepce, uljepšati prve jesenske dane i zajamčeno uspjeti!

Kremasta pita od bundeve

Sastojci:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 400 g pirea od bundeve (možete ispeći ili skuhati bundevu te ju izmiksati)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žlica smeđeg šećera ili agavinog sirupa
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • prstohvat muškatnog oraščića i soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C te razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u kalup za pitu.
  2. U zdjeli pomiješajte pire od bundeve, slatko vrhnje, jaja, šećer i začine te smjesu dobro miješajte dok ne postane potpuno glatka.
  3. Prelijte smjesu preko tijesta i pecite 45-50 minuta, dok krema ne postane čvrsta.
  4. Ohladite pitu prije posluživanja, a poslužite je ukrašenu tučenim slatkim vrhnjem ili kuglicom sladoleda od vanilije.

Kuglice od bundeve i kokosa

Sastojci:

  • 200 g pirea od bundeve
  • 100 g kokosovog brašna
  • 50 g meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica vanilin šećera
  • kokosovo brašno

Priprema:

  1. U zdjeli miješajte pire od bundeve, kokosovo brašno, med, cimet i vanilin šećer dok ne dobijete gustu smjesu.
  2. Od smjese oblikujte kuglice veličine oraha.
  3. Uvaljajte kuglice u kokosovo brašno i stavite ih u hladnjak kako bi se stvrdnule na barem 30 minuta, a idealno na sat vremena.

Muffini s bundevom i čokoladom

Sastojci:

  • 250 g pirea od bundeve
  • 200 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml biljnog ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g čokoladnih kuglica ili nasjeckane čokolade

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine s papirnatim košaricama.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i šećer, a u drugoj zdjeli umutite jaja, pire od bundeve i ulje.
  3. Spojite mokre i suhe sastojke, dodajte čokoladne kuglice ili nasjeckanu čokoladu te sve skupa dobro izmiješajte.
  4. Punite košarice smjesom do 3/4 visine i pecite 20-25 minuta, dok muffini ne poprime zlatnosmeđu boju.

Foto: Unsplash, Pexels