Queer Zagreb ove godine slavi okruglih 20 godina! U sklopu festivala, a koji stvarno donosi iznimno bogat umjetnički, izvedbeni i ini program, prikazat će se i filmski program Queer MoMenti

Cjelogodišnji program 20. izdanja Queer Zagreb sezone okupit će više od 100 domaćih i međunarodnih umjetnika te će se održati više od 50 javnih događanja od siječnja do prosinca 2022. godine, pri čemu se posebno ističe festivalski blok međunarodnih gostovanja i događanja od 24. svibnja do 5. lipnja.  Tijekom posljednjih dvadeset godina, u sklopu ovog programa prikazano je više od 500 filmova iz cijelog svijeta, a prvo izdanje festivala održalo se upravo u Kinoteci.

iamdivine_Andrew_Curtis

Filmski dio festivala Queer Zagreb donosi kombinaciju rencentih i klasičnih naslova, među kojima izdvajam klasike Domoljublje japanskog književnika i redatelja Yukija Mishime i Pjesnikovu krv francuskog nadrealista Jeana Cocteaua. Na repertoaru su i dugometražni prvijenac Johna Watersa – Višestruki manijaci, kao i dokumentarni film o njegovoj muzi – Ja sam Divine. Eksploatacijski klasik Neka umrem kao žena redateljice Doris Wishman obvezna je literatura za sve ljubitelje kultnog filma, a tu je i Promjena spola Vicentea Arande – jedan od filmova koji su najavili društveno i umjetničko oslobađanje španjolske kulture pod Francom, a glavnu ulogu odigrala je mlada Victoria Abril.

Filmove je odabrao filmski kritičar Željko Luketić, a više informacija o Queer sezoni 2022. potražite na službenoj web stranici.