Psi će ovog ljeta besplatno putovati talijanskim međugradskim Frecce i Intercity vlakovima, objavio je prošli petak talijanski nacionalni željeznički prijevoznik Trenitalia. Ova odluka donijeta je s ciljem smanjenja napuštanja pasa tijekom godišnjih odmora u ljetnim mjesecima. Putnici će sa svojim četvoronožnim članovima obitelji i prijateljima putovati brzim Frecce vlakovima besplatno do 15. rujna, odnosno do 5. rujna 2023. u Intercity vlakovima.

Besplatno putovanje sa psom po Italiji

Akciju su 30. lipnja predstavili izvršni direktor Trenitalia Luigi Corradi i Michela Vittoria Brambilla, predsjednica društva za zaštitu životinja i okoliša LEIDAA (La Lega Italiana Difesa Animali e Ambiente). Promotivna akcija “Italia in Tour” ovog ljeta vrijedi i za prijevoz regionalnim Trenitalia vlakovima te se putnicima nudi mogućnost neograničenog putovanja tijekom tri dana za svega 29 eura ili po cijeni od 49 eura za petodnevna putovanja. Putnicima se dopušta da vlakom prevoze pse srednje veličine, kao i one velike, i to koliko god često žele, pod uvjetom da je životinja na uzici i s brnjicom. Nakon 5., odnosno 15. rujna 2023., putnici će u Frecce i Intercity vlakovima moći kupiti kartu za svog psa po cijeni od samo pet eura za putovanje od nedjelje do petka, a subotom će karta stajati samo jedan euro.

Inicijative talijanskog nacionalnog željezničkog prijevoznika već daju izvrsne rezultate pa je od siječnja do svibnja 2023. godine Trenitalia vlakovima prevezeno više od 140 000 kućnih ljubimaca, odnosno čak 75 % više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Zahvaljujući najnovijoj akciji, broj prevezenih pasa bit će daleko veći, a broj napuštenih sigurno puno manji. Za putovanje s kućnim ljubimcima u vlakovima Trenitalia, putnici moraju imati valjanu europsku putovnicu za pse kao potvrdu o zdravlju i cijepljenju životinje.

Psi vodiči za slijepe osobe voze se besplatno u svim Trenitalia vlakovima, kao i mali kućni ljubimci koji se prevoze u transporteru do maksimalne veličine 70x30x50 cm. Ovog ljeta Trenitalia nudi više od 10 000 dnevnih veza vlakom, dok FS Group Passenger Hub, prijevoznička tvrtka Ferrovie dello Stato Italiane, nudi oko 19 000 autobusnih linija između Italije i europskih zemalja. Poticanjem održivijeg načina putovanja, u kombinaciji s udobnošću i sigurnošću, ljeto će u Italiji očito biti obilježeno željezničkim prijevozom. Ovaj odličan potez potaknut će putnike ne samo na putovanje sa psima, već i na odgovorniji način putovanja tj. prijevoza, ono željeznicom, a koje je u odnosi na putovanje brodom, autom ili avionom, najmanje štetno za Zemlju.

Fotografije: Unsplash